skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Schaapsherder Overloon laat jongetje gras eten

Geurt Franzen
Geurt Franzen
vertelde op 2 december 2016
bijgewerkt op 22 september 2016
Pesten is van alle tijden en lijkt onuitroeibaar, ondanks anti-pestprogramma’s op school. Honderdvijftig jaar geleden kwam de rechter er aan te pas als pesten uit de hand liep. Zoals in het geval van de Overloonse schaapsherder Willem Meijer.

We schrijven 3 september 1863 als deEen schaapsherder bij zijn kudde.  Cornelis van Leemputten (1841-1902). boerenzoon, 16 jaar oud, zijn kudde in de steek moet laten om de verre reis naar Den Bosch te maken. Hij wordt beschuldigd van ‘mishandeling’. Misschien een wat zware betiteling voor de pesterige handelingen die Willem verweten worden.

Het gaat om twee beschuldigingen en beide keren was het slachtoffer zijn plaatsgenoot, de 7-jarige Arnold Jans Beeke. Op een dag in juli zou Willem Arnold ‘onder het uiten van ernstige bedreigingen’ gedwongen hebben om gras en aarde te eten. De jongen had het zelfs moeten doorslikken. De arme Arnold zou er zelfs een tand op hebben gebroken. Dat was nog niet alles. Hij had ook nog een vogel na moeten doen en heel luid een gebed moeten opzeggen.

Het was voor de ouders van Arnold de spreekwoordelijke druppel. Op 14 mei van dat jaar was hun zoontje drijfnat thuisgekomen. De schaapsherder zou Arnold tot twee keer toe in een sloot hebben geduwd, kopje onder. Arnolds vader gaat naar de marechaussee. Willem en Arnold worden beiden verhoord. De rechters in Den Bosch krijgen nog een derde verklaring onder ogen. Van ‘een jongeling uit Overloon’ wiens naam onbekend blijft. Die zou in juli gezien en gehoord hebben hoe Willem Meijer de jonge Arnold had uitgescholden.

Op de rechtszitting herhaalt de schaapsherder zijn verklaring. Hij ontkent dat hij Arnold heidegras en zand heeft laten eten. En dat natte pak, dat was een ongelukje. Hij had de jongen echt niet expres in het water geduwd. Wel wilde Willem nog kwijt dat de 7-jarige Arnold hem regelmatig heeft uitgescholden.

De rechters oordeelden als volgt. Dat van dat zand en gras eten, daar was geen bewijs voor geleverd, vonden ze. Dus daarvan werd Willem vrijgesproken. Dat hij Arnold in het water had gegooid, dat vonden ze wel bewezen. Half en half had Willem dat toegegeven en ook de verklaring van Arnolds ouders telde mee.

De jonge schaapsherder zou anno 2016 voor zijn pestgedrag misschien een taakstraf hebben gekregen. Maar in 1863 werd het zes dagen eenzame opsluiting. Hij zat van 25 september tot 1 oktober 1863 in de cel en zijn gedrag was goed, zo lezen we in het gevangenisregister. Hij zal in de cel zijn daden, al krabbend aan zijn ‘wassend baardje’, goed hebben overdacht. De rest van zijn leven, hij zou 70 worden, komt hij niet meer met justitie in aanraking. Arnold lijkt geen nadelige gevolgen aan de mishandeling te hebben overgehouden. Hij wordt 78 jaar oud.

Dit verhaal is geschreven door journalist/schrijver Geurt Franzen (www.geurtfranzen.com) en verscheen eerder in dagblad De Gelderlander (www.dg.nl/maasland).

Reacties (9)

Tjeerd Kok zei op 29 januari 2018 om 21:02
is dat een foto of een tekening en stamt die uit de tijd van het verhaal?
Helena zei op 29 januari 2018 om 22:51
Tjeerd, - wanneer je met rechtermuisklik over image gaat dan kun je zien waar dit vandaan komt: ' Een schaapsherder bij zijn kudde. Cornelis van Leemputten (1841-1902). '

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Van_Leemputten
Helena zei op 29 januari 2018 om 22:53
rechtermuisklik-> view image info
Tjeerd Kok zei op 29 januari 2018 om 22:57
Hardstikke bedankt. Ik keek via mijn mobieltje. Die heeft geen muis. Wist ook niet dat je een rechtermuisknop moest doen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 januari 2018 om 09:15
@Tjeerd: we merken dat onze website steeds vaker ook mobiel wordt gebruikt.
Een van onze wensen voor de toekomst is om onze website ook mobiel geschikt te maken. In de tussentijd gaan wij de bijschriften bij onze foto's ook in de tekst plaatsen, zodat de mouse-over niet altijd meer nodig is.
Maurice zei op 30 januari 2018 om 11:25
Ik heb het even op mijn mobiel getest: als je je vinger even op de afbeelding laat rusten, is dat hetzelfde als de rechtermuisknop gebruiken. Je krijgt dan ook een popup-venster met alle info. Dan hoef je nog niet eens 'afbeelding bekijken' of zo, te klikken: de toegevoegde info staat dan helemaal bovenaan.

Ik weet niet of dit ook voor Apple werkt, maar wel voor Android en Windows.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 januari 2018 om 14:05
Bedankt voor de tip Maurice, ik heb het net met een I-phone geprobeerd, maar ik krijg niet het popup-venster helaas.
Tjeerd Kok zei op 30 januari 2018 om 14:42
Wat Maurice zegt, werkt wel bij mij. Bedankt voor de tip.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 januari 2018 om 08:26
Dat is fijn om te horen Tjeerd en dus nogmaals dank Maurice!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen