skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Schaijk's got talent

Het is een indrukwekkend gezelschap dat we hier zien. Door deze foto zou je bijna gaan vermoeden dat iedereen in Schaijk een begenadigd muzikant is, zoveel mannen en jongens zien we hier.

Schaijk's got talentJe zou ook gaan vermoeden dat de Schaijkse vrouwen en meisjes heel andere talenten gehad moeten hebben, want die ontbreken hier volledig….

Behalve dat wij ons afvragen welk gezelschap, en welke personen, we hier zien, willen wij ook dolgraag weten waarom dat alleen maar mannen zijn. Stamt deze foto wellicht uit de donkere jaren 40/50, toen de goegemeente nog vond dat “vrouwen achter het aanrecht hoorden”, of was er een heel andere reden?

Als u het weet, praat ons dan eens even bij. Deel je kennis!

Bron: Rien Ceelen

 

Reacties (4)

Jurgen Pigmans zei op 10 januari 2017 om 17:05
Dag Hugo,

Hier Jurgen Pigmans van het Stadsarchief Oss. Rien Ceelen, een van de vrijwilligers van het Osse Stadsarchief, is vandaag met een originele afdruk van deze foto bij ons langsgekomen. Hij staat er namelijk zelf op! Hij is de jongeman in een lichtgekleurd uniform, links op de foto, in de tweede rij, midden achter de twee in het zwart geklede mannen met grote trommels. Rien meldde dat dit een afbeelding is van de harmonie van Bergoss die destijds (1954 of 1955) op concours was in Austerlitz, bij Zeist. Dus toch echt geen foto van of uit Schaijk.

Groeten,

Jurgen
Frans van de Pol zei op 11 januari 2017 om 10:18
Dag Jurgen,

Hartelijk dank voor je reactie!
Eerder deze week bevestigde de heer Van Helvoirt ons telefonisch dat dit inderdaad de fanfare van tapijtfabriek Bergoss was. Zelf was hij vanaf zijn 6de actief in dit gezelschap. Hij vertelde ons dat zijn vader Jan -die ook op deze foto staat: 2de rij, 4de muzikant van rechts-, een van de aanjagers van dit gezelschap was. Jan van Helvoirt was o.a. marsinstructeur en gaf les aan het tamboerkorps van de fanfare.
De fanfare is, zo vertelt de heer Van Helvoirt, bij het 100-jarig bestaan in 1956, nog helemaal in nieuwe uniformen gestoken. Slechts één of 2 jaar nadat Van Helvoirt Sr. in 1958 tijdens een concours in Nijmegen onverwacht overleed, werd de fanfare opgeheven.
Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 11 januari 2017 om 10:44
Hartelijk dank voor jullie reactie Jurgen én Rien. Heel fijn om een reactie uit de eerste hand te krijgen. We hebben de informatie bij de foto in de database aangepast. Alleen blijft het een vraag hoe deze foto dan in de beeldcollectie van Schaijk terecht is gekomen. En of we nu te maken hebben met een harmonie of een fanfare? :) We wachten op reacties..
Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 18 januari 2017 om 12:34
Rien heeft nu zelfs bijna alle namen kunnen achterhalen op de foto. Ik heb de afbeelding onder het verhaal geplaatst (klik op de afbeelding om te vergroten). Heel erg bedankt Rien!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen