i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Schijndel
Tags:

Schijndelse scholieren staken vóór inspraak en tegen ongeschikte adjunct

vertelde op 6 september 2018 om 14:24 uur

Het begint met één leraar die een dag geen les geeft, als protest tegen het slechte lesrooster. Vrijwel direct gesteund door honderd leerlingen die de aula van de Schijndelse HAVO-school bezetten. Binnen een paar dagen biedt de adjunct-directeur zijn ontslag aan. Het moet een onrustige tijd zijn geweest, die meimaand in 1969, maar wat was er nu precies aan de hand?

Volkskrant donderdag 22 mei 1969

Het begint met een kort berichtje in de krant, halverwege mei 1969: ‘HAVO-jeugd bezet aula’. Als steun voor de ‘jeugdige leraar’ handelswetenschappen, meneer Hamerlinck, die een eenmansstaking houdt. Dat doet hij als protest tegen het slechte rooster, én het feit dat hij voor het eindexamenvak economie maar één uur per week toegewezen heeft gekregen.

Leraren op de vuist

Eerst lijkt het om een conflict tussen twee docenten te gaan; de adjunct-directeur Vissers en leraar Hamerlinck. Maar al snel blijkt dat het al veel langer rommelt op deze nog jonge school. Een jaar eerder is ‘een tiental’ leerkrachten vertrokken, door ontslag te nemen of anders ‘een bedankje te krijgen’, schrijft de Tijd op 21 mei 1969. “Een van de vertrekkende leraren is op de laatste dag van het schooljaar zelfs bijna met de adjunct-directeur op de vuist gegaan, toen het in een Schijndels café in het bijzijn van leerlingen tot een uitbarsting kwam”, lezen we in die krant.

de Waarheid, 23 mei 1969

Leerlingen vrezen voor de kwaliteit van het onderwijs omdat er nu nóg eens acht van de dertien docenten hun ontslag willen aanbieden. Want ook een deel van de docenten vindt dat zaken uitermate slecht zijn geregeld. Als een aantal van hen het werk uit solidariteit met de leerlingen neerlegt, arriveren er zelfs politieauto’s bij de school: de burgemeester meldt dat de politie zal ingrijpen als men niet aan het werk zou gaan.

 

"Ziekteverlof"

Onmiddellijk springen ook de landelijke kranten op dit nieuws. Van Volkskrant tot De Waarheid, van Trouw tot aan De Tijd: overal staan artikelen over deze opzienbarende kwestie. De Schijndelse HAVO is dan nog maar net een jaar oud, met een vrij bijzondere ontstaansgeschiedenis. Want aan de bestaande kweekschool is een HAVO-top toegevoegd, bestaande uit twee hoogste klassen. Drie Zusters van de Liefde vormen het bestuur. Zonder zuster Odilia, de vorige directrice, want zij werd plotseling overgeplaatst “wegens ziekteverlof”. Leerlingen van de kweekschool staken niet mee; niet omdat ze het niet eens zijn met de andere leerlingen maar omdat ze geen moeilijkheden wil hebben met het oog op het naderende examen. Later beraden zij zich weer op dit standpunt.

Als de bekritiseerde adjunct-directeur Vissers – de sportdocent die de zieke directrice vervangt - zijn ontslag wil aanbieden, werpt een groep van tweehonderd kweekschoolleerlingen zich op dit vooral níet te doen. Erg communicatief naar de pers zijn de hoofdpersonen van dit drama in ieder geval niet. “Vissers liet ons via zijn vrouw weten dat het schoolbestuur maar commentaar moest leveren en die wijst op haar beurt weer naar meneer Vissers.” Ook opmerkelijk: geen enkele landelijke krant spreekt met de leerlingen zelf. Overigens halen de stakende leerlingen hun gelijk: ze krijgen de toezegging dat het bestuur wordt overgedragen aan een nieuwe stichting.

Oproep!

Het is inmiddels bijna vijftig jaar geleden maar leerlingen die destijds op school zaten en het allemaal hebben meegemaakt, zijn dit ongetwijfeld niet vergeten. Wie vertelt ons meer over deze kwestie? We zijn heel benieuwd naar het hele verhaal! 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 14 december 2012 om 11:39 uur

Baan kwijt door Darwin

vertelde op 21 augustus 2018 om 14:38 uur

De scholen zijn weer begonnen