i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Oedenrode
Tags:

Schijndelseweg 13

vertelde op 22 maart 2013 om 08:37 uur

Een mooi monumentje, dat pandje Schijndelseweg 13 in Sint-Oedenrode. Het begin ligt in 1910, als Cornelis de Koning een bouwvergunning aanvraagt om op perceel sectie I, nr. 1243 een woonhuis met aanhoren te mogen bouwen. Met de uitvoering is H. van de Laar belast.

Het woongedeelte bestaat uit vier vertrekken, te weten een huisvertrek met portaal, een keuken met schouw, een opkamer met bedstede en een opkamer met daaronder de kelder.

Het privaat is 0.95 x 1.15 meter groot. Het kan geruimd worden achter de zitting, waarvan de opening wordt gesloten met een houten deksel. Het gootsteen- en ander vuil water wordt afgevoerd door een open, stenen goot (een greb), die naar een sloot leidt. Het drinkwater komt uit een welput van cementringen.

In het bedrijfsgedeelte is een voorstal, een veestal met varkenskooi en een tasruimte voorzien. Dit soort boerderijtjes werden in het verleden veelal gebouwd door renteniers van boerenafkomst. Van buiten zijn de kozijnen uitgevoerd onder segmentbogen met aanzet- en sluitstenen. De ruimte tussen kozijnen en bogen is versierd met geglazuurde tegels. In de raamkozijnen zitten zesruits schuiframen.

Op de tekening is nog een segmentboog boven de schuurdeuren te zien, maar in werkelijkheid is die uitgevoerd als ellipsboog. Verder vallen op: een gemetselde muizentand onder de houten bakgoot, sierlijke muurankers en een gepleisterde plint. Het dak is met vlakke muldepannen gedekt.

Bronnen: Bouwvergunningen BHIC; Boerderijenfietsroutes Sint-Oedenrode 2005.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: