i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Gilze en Rijen
Tags:

Schoenendorp

vertelde op 26 februari 2009 om 11:03 uur

Midden-Brabant is van oudsher een schoenenregio. Denk aan plaatsen als Waalwijk, Kaatsheuvel, Moergestel en Gilze. In een aantal plaatsen bestaan nog schoenfabrieken; die floreren zelfs. Maar van het rijke schoenenverleden van Gilze is niet meer over dan een schoenenwinkel in de Lange Wagenstraat.

Foto; BHIC, Frans van de Pol 2015Maar..., Gilze heeft wél nog een schoenmakersmonument. Je vindt het tegenover de Rabobank aan het Bisschop De Vetplein (overigens ook een Gilzenaar, deze bisschop).

Het beeld is in 1984 geschonken door het GRIC, de ondernemersvereniging Gilze en Rijens Industrieel Contact. Tegelijkertijd is in zusterdorp Rijen een beeld van de Looier geplaatst. Dit staat vlakbij de kerk. In Rijen waren veel leerlooierijen gevestigd.

Het schoenenambacht is aantoonbaar vanaf rond 1500 met Gilze verbonden. In die tijd werd in Breda door het schoenmakersgilde geageerd tegen verkoop van schoenen uit dorpen uit de buurt.

De oudste schoenfabriek dateerde van 1880. In deze industrie vonden in Gilze ooit honderden gezinnen een bestaan. In 1981 viel het doek voor de laatste fabriek.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 15 november 2007.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 30 oktober 2009 om 13:18 uur

De meisjes van de schoenfabriek

vertelde op 18 februari 2011 om 10:47 uur

Leerlooien in Brabant

vertelde op 4 maart 2011 om 16:03 uur

De Ravo Leder- en Schoenfabriek