skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Schoenmaker blijf bij je leest in... Orthen

Tweehonderd jaar verbleef de familie van Karel Bressers in Uden. Maar deze schoenmaker ging zijn eigen weg en zocht zijn geluk vanaf 1912 definitief in Den Bosch.

Karel met de biljartvereniging

 

Carolus (Karel) Bressers is geboren op 26 april 1875 in Uden, als zoon van Adrianus Bressers en Antonetta (Tonna) van den Heuvel. Karel overleed op 58-jarige leeftijd op 30 december 1933 in Den Bosch. Als 37-jarige trouwt hij - op 13 november 1912 in Den Bosch met de dertigjarige Johanna Theodora (Anna) Stammers. Anna kwam van origine uit Lichtenvoorde waar zij op 6 april 1882 in Lichtenvoorde werd geboren.  Anna zou Karel geruime tijd overleven want zij stierf op 27 december 1961 in Vught.

 

een foto met de geitenfok vereniging (Karel staat helemaal links)

Karel en Anna leerden elkaar kennen via een vriendin van Anna, wiens vader (of broer?) stalbaas was bij Van Gend & Loos. Deze man kwam in het café van Karels zus. Karel en Anna trouwden op dezelfde dag als Karels zus Truus. Aanvankelijk gingen Karel en Anna na hun huwelijk in Orthen wonen aan de Rijksweg 104. Dit huis stond dicht bij het water en Karel vond dat gevaarlijk voor kinderen. In augustus 1913 (Anna was in verwachting van hun eerste kind) verhuisden ze naar Rijksweg 82. Karel en Anna kregen uiteindelijk zes kinderen, 5 meisjes en 1 jongen.

familie Bressers familie Bressers  

Karel is altijd schoenmaker geweest. Hij heeft in ’s-Hertogenbosch gewerkt bij schoenfabriek Van den Berg, werkte voor het leger en later als zelfstandig schoenmaker.   Hij was de schoenmaker van Orthen. Maar zijn wortels lagen in Uden waar hij in zijn jeugd op diverse plaatsen heeft gewoond. Eerst met zijn ouders van de Bitswijk naar Bosschebaan SF 299 in Uden.

de verzekeringspolis geeft een inkijkje wat er allemaal in huis staat nog een verzekeringspolis  

Later is hij vanuit Uden naar 's-Hertogenbosch vertrokken, alwaar hij heeft ingewoond bij het gezin van zijn zus Jaan Willems-Bressers, die café-logement  "Stad Venlo" beheerden  in de Orthenstraat 48. Eind 1901 is hij teruggekeerd in het ouderlijk huis te Uden, om in december 1905 opnieuw naar 's-Hertogenbosch te verhuizen.Tien maanden later is hij opnieuw terug bij zijn ouders, om zich tenslotte in november 1912, samen met zijn kersverse echtgenote, definitief in Orthen te vestigen. Hiermee behoort hij tot de generatie van het geslacht Bressers die na ruim tweehonderd jaren in Uden te hebben gewoond, hun geluk elders tracht te vinden. 

Veel informatie over de Udense familie Bressers heb ik gekregen van Luciën Bressers uit Uden die over de Udense familie Bressers het boek "De familie Bressers in Noord-Oost Brabant” heeft gepubliceerd.  

Reacties (2)

Luciën Bressers
Luciën Bressers zei op 11 maart 2016 om 11:14
Hoi Peter, leuk verhaal; nog steeds druk met de stamboom?
marijke pennings zei op 12 maart 2016 om 23:36
Ha peter, mooi verhaal, alles mooi bij elkaar en die eerste foto kende ik niet , leuk gr

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen