i

Schoolherinneringen aan de Kaneelstraat

vertelde op 23 maart 2017 om 09:59 uur

Wij zijn op zoek naar leuke herinneringen aan de Aloysiusschool (later Triangel), gelegen aan de Cuijkse Kaneelstraat. Wie wil verhalen over zijn schooltijd aan ons kwijt?

De Cuijkse Aloysiusschool aan de Kaneelstraat

Het moet vast een warme zomerdag zijn geweest. De meeste ramen van de Aloysiusschool staan wagenwijd open om de leerlingen van frisse lucht te voorzien. Later werd deze school omgedoopt tot Triangel en uiteindelijk werd het gebouw in 2013 gesloopt. Tot zover gaat onze kennis van dit Cuijkse schoolgebouw, dat aan de Kaneelstraat gevestigd was.

Wij zijn vooral op zoek naar persoonlijke herinneringen en verhalen. Heb jij jouw schooltijd hier doorgebracht of stond je misschien juist als docent voor de klas? Welke scholieren of leraren komen bij je naar boven bij het zien van deze foto? Deel je herinneringen met ons!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Ad Smulders zei op 4 april 2017 om 21:40 uur

Ja, ook ik heb op deze school gezeten. Een jongensschool! Op de foto links vooraan op de begane grond, was de koffiekamer voor de leerkrachten. En achteraan op de foto stond, los van de school, gescheiden door een smal gangetje, de oude muziekschool.
In de trappenhal van school, met onderaan de toiletten, was een groot glas in lood venster, dat nu in de Martinuskerk hangt.
In de gangen, zowel beneden als boven, waren allemaal ramen die uitkeken op de binnenspeelplaats. Voor die ramen stonden oersterke planten-geraniums en christusdoorns- die zo af en toe een keer water kregen.
Als je vanuit de Kaneelstraat het schoolplein op kwam, dan was het eerste deel overdekt. Vooruitkijkend keek je toen tegen de oude achtermuur van de schouwburg aan. Als er in de winter sneeuw lag, was er iedere pauze wedstrijd wie het hoogste tegen die muur kon gooien. Als je bovenóp de schouwburg kon gooien, dan was je die dag dé man (jongen).
Van de leerkrachten herinner ik mij: frater Jean Baptist (een tennissende frater- was wel apart in die tijd), de heer Markhorst, de heer Lankveld, de heer Cöpp.
In die tijd liepen de klassen van 1 t/m 6. Vagelijk herinner ik mij ook nog klas 7. Dat waren behoorlijk grote knapen. Ze moesten nog 1 jaar op school blijven omdat ze dan pas oud genoeg waren om niet meer naar school te hoeven en aan het werk konden gaan.

Tiny Holtmeulen zei op 1 maart 2018 om 12:11 uur

Hallo Lisette,
Ik weet niet of je nog bij BHIC bent maar ik vertel tovh het een en ander over de Aloysius school. Ik heb er in de 4e, 5e en 6e klas gezeten. 1-2 en 3 zat ik in de oude "Fraterschool"die achter de Aloysius school. Ik zat bij in de 4e klas bij meester Beelen, bijnaam "De Stalen", hij liep altijd stijf recht op en was een strenge meester. Als je iets verkeert had gedaan dan kon je met een stapel boeken op gestrekte armen voor het bord gaan staan. In de 5e klas zat ik bij een frater, waarvan ik de echte naam niet meer weet, maar zijn bijnaam was "De Boer". Hij van een boeren familie. Hij gaf Catechismus les. Wij, de leerlingen, probeerde altijd om hem over vee en de natuur te sturen, Dat was zijn Lievelings les. Hij kon uren er over vertellen. Ook mocht de hele klas mee naar de Fokveedag, die was aan de Maas bij het Hagelkruis. Feest voor ons, weer een Catechismus les voorbij gegaan. De 6e klas zat ik bij Frater Raymundo, bijnaam "De Paarse". Hij had een rood/paars gezicht, waarvan weet ik niet, heeft hij ook nooit gezegd. Hij was ook het hoofd der school. had je het te bont gemaakt moest je bij hem op het matje komen en werd je flink streng verteld hoe je je moest gedragen. Toch hebben we er ook mooie dagen gehad. Nu staat er de Schouwburg en een deel is het parkeerplaats. Weg Aloysius school.

Albert zei op 1 maart 2018 om 13:41 uur

Correctie:
Mijn kinderen hebben tennisles gehad van Frater Jan Baptist. Hij stond landelijk, bij KNTB, bekend als een zeer goede tennisleraar, die zijn leerlingen vooral een goede techniek bij bracht. Dat moet zelfs Richard Krajicek weten en ervaren hebben, die in het begin van zijn tennisloopbaan ook graag in het Land van Cuijk kwam tennissen.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 1 maart 2018 om 14:14 uur

Bedankt voor het delen van al jullie persoonlijke herinneringen aan deze school, Ad, Tiny en Albert! Leuk om te lezen dat de paters onderling erg van elkaar verschilden: van strenge meesters tot zelfs een tennissende frater! Zouden er misschien nog foto's zijn van deze bijzondere leraar?

Tiny Holtmeulen zei op 3 maart 2018 om 12:54 uur

Hallo Albert,

dat zou kunnen, maar toen er getennist werd was ik al een poos van de Aloysius school we en zat in de 2e klas van de technische school, dus dat heb ik niet meer meegemaakt.

groet Tiny

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 19 december 2013 om 12:59 uur

Nieuwe school in Cuijk

vertelde op 23 september 2015 om 15:02 uur

Cuijkse kleuters