i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Vught
Tags:

Script van film Bert Haanstra lijkt uit het Vughtse leven gegrepen

vertelde op 24 december 2019 om 15:29 uur

De foto is gemaakt in februari 1965 ter gelegenheid van de nieuwe burgemeester van Vught, mr. Van Hövell van Wezefeld en Westerflier. Maar het échte verhaal achter deze foto lijkt sprekend op Fanfare, de befaamde film van Bert Haanstra uit 1958.

In de film van Haanstra is er een fanfare, Kunst en Vriendschap die wil deelnemen aan een concours. Maar tijdens de voorbereiding ontstaat er ruzie, en ontstaan er twee kampen. Nu naar Vught. Daar bestaat al sinds 1876 een fanfare, Kunst en Vriendschap (!) geheten. In de loop der jaren wordt deze vereniging steeds omvangrijker en groter, en wordt het een harmonie. Tijdens de oorlog ligt alles stil, maar na de bezetting komt er weer leven in Kunst en Vriendschap. Er komen nieuwe uniformen en instrumenten. En er komt nog een muziekvereniging in Vught; harmonie Aloysius, genoemd naar de Aloysiusschool vlak naast het patronaatsgebouw.

Concurrentie

De harmonie komt voort uit de Rooms-Katholieke Jeugdcentrale Vught die in 1950 is opgericht. Onmiddellijk is er een gezonde competitie tussen de muziekverenigingen, vertelt Hans Meijs als reactie op de foto. “Er was echt wel concurrentie tussen ‘de’  harmonie en van ‘die’ van over het spoor zoals het in Vught in de volksmond genoemd werd. Twee keer per jaar was het natuurlijk wedijveren tussen deze twee orkesten. Tijdens Sinterklaas en Koninginnedag kwamen ze elkaar voor het gemeentehuis tegen.”

Ook deze foto is getuige van de tweedeling in de Vughtse muziekwereld: links staan de muzikanten van Kunst en Vriendschap, rechts die van Aloysius. Een foto met een legendarisch element, vindt Meijs. “De onderlinge band tussen de mensen van de beide verenigingen was goed, maar deze groep mensen hun enige status was de muziek, want de meeste kwamen uit de groep de gewone man.” Uiteindelijk moet Aloysius het in de jaren tachtig afleggen tegen Kunst en Vriendschap, en verdwijnt de harmonie van ‘over het spoor’.

Niet alles loopt zo goed af als in de film. 

(met dank aan collega Joost voor de tip!)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 18 september 2009 om 12:26 uur

Goddeloze fanfare

vertelde op 1 februari 2018 om 11:46 uur

Hoog Bezoek: Strijd tussen fanfares in Cuijk