i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Moerdijk
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 28 juni 2018 om 13:54 uur

In Langeweg hadden de paters kapucijnen een internaat, het Serafijns kleinseminarie, waar zij jongens van 12 tot 18 jaar klaarstoomden voor toetreding tot hun kloosterorde. Althans, de beste leerlingen werden geselecteerd en de gelukkigen hadden nog een lange weg te gaan. In de praktijk haakten velen af en wachtte een enkeling het donkerbruine habijt.

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A11697

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A15233

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A11723

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A11705

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A15236De wereld waarin de leerlingen terechtkwamen was erg gesloten. Toch zijn er genoeg foto's bewaard gebleven die een indruk geven van hoe het er achter de schermen op zo'n opleiding aan toe ging: in de kloosterkerk van de paters, waar je vele uurtjes biddend en knielend doorbracht en werd ingewijd in de roomse liturgie, in het lokaal met de twee lange rijen houten schoolbanken, op de speelplaats...

Naast alle studie en godsvrucht was er ook ruimte voor vertier. Het seminarie had een voetbalclub en op een van de foto's zien we daarvan het eerste elftal. Ook is bekend dat de kapucijnen, die zich in Slikgat en omgeving met allerlei initiatieven verdienstelijk maakten, een toneelclub hadden.

In het najaar van 1944 werd het kapucijnenklooster door oorlogshandelingen verwoest. De kapucijnen en hun seminaristen vonden een nieuw onderkomen in Oosterhout. Daar stichtten zij Buurstede en het gymnasium Sint Oelbert.

Er zullen, vergeleken met andere internaten, nog maar weinig ouderen zijn die over het kostschoolleven bij de kapucijnen in Slikgat kunnen vertellen. Over de paters bijvoorbeeld, zoals de ziekenbroeder Amantius, over godsdienstige activiteiten als de retraites en misweken, hoe het was om zo lang weg te zijn van huis. En je vraagt je natuurlijk af hoe al die jongens de oorlog en de verhuizing hebben ervaren en wat dat bijvoorbeeld met hun roeping deed.

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen en vul dit verhaal aan! Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl

Foto's

Collectie Katholiek Documentatie Centrum 1A11697, 1A15233, 1A11723, 1A11705 en 1A15236

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Ernst Zwijnenberg zei op 13 december 2019 om 08:48 uur

Een deel van de kapucijners is volgens mij vertrokken richting Enschede/Glanebrug. Daar is naast een kerkje (Bernadettekerk 1936) een Klooster gesticht (1938). Ondanks hebben wij een Bouwhistorische verkenning laten doen van dit klooster en zodoende zijn wij dat te weten gekomen.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 16 december 2019 om 15:54 uur

Hallo Ernst, dank voor het reageren. Zoals je ziet loopt het hier qua reacties nog niet zo'n storm als op de andere internatenpagina's, dus alle info is van harte welkom. Prachtig zeg, dat klooster Dolphia waar jullie mee bezig zijn.
Mocht je via deze weg nog meer te weten komen over het oude klooster in Langeweg dan horen we het graag.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 28 juni 2018 om 07:59 uur

Sint Oelbert en Convict Buurstede in Oosterhout