skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Serafijns Seminarie in Langeweg (Slikgat)

De paters kapucijnen hadden in Langeweg een internaat, het Serafijns Seminarie, waar zij jongens van 12 tot 18 jaar klaarstoomden voor toetreding tot hun kloosterorde. Althans, de beste leerlingen werden geselecteerd en de gelukkigen hadden nog een lange weg te gaan. In de praktijk haakten velen af en wachtte een enkeling het donkerbruine habijt.


Exterieur Serafijns Seminarie; Speelplaats van de Kleine Cour
(bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)

De wereld waarin de leerlingen terechtkwamen was erg gesloten. Toch zijn er genoeg foto's bewaard gebleven die een indruk geven van hoe het er achter de schermen op zo'n opleiding aan toe ging: in de kloosterkerk van de paters, waar je vele uurtjes biddend en knielend doorbracht en werd ingewijd in de roomse liturgie, in het lokaal met de twee lange rijen houten schoolbanken, op de speelplaats...

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A11723
Seminaristen in de studiezaal van het Serafijns Seminarie, 1925
(bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)

Naast alle studie en godsvrucht was er ook ruimte voor vertier. Het seminarie had een voetbalclub en op een van de foto's zien we daarvan het eerste elftal. Ook is bekend dat de kapucijnen, die zich in Slikgat en omgeving met allerlei initiatieven verdienstelijk maakten, een toneelclub hadden.

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A11705
Kapel van het Serafijns Seminarie; inkleding in de Derde Orde
(bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)

In het najaar van 1944 werd het kapucijnenklooster door oorlogshandelingen verwoest. De kapucijnen en hun seminaristen vonden een nieuw onderkomen in Oosterhout. Daar stichtten zij Buurstede en het gymnasium Sint Oelbert.

Er zullen, vergeleken met andere internaten, nog maar weinig ouderen zijn die over het kostschoolleven bij de kapucijnen in Slikgat kunnen vertellen. Over de paters bijvoorbeeld, zoals de ziekenbroeder Amantius, over godsdienstige activiteiten als de retraites en misweken, hoe het was om zo lang weg te zijn van huis. En je vraagt je natuurlijk af hoe al die jongens de oorlog en de verhuizing hebben ervaren en wat dat bijvoorbeeld met hun roeping deed.

Hieronder vinden we enkele ingezonden foto's. Deze geven een indruk van het kostschoolleven op het Serafijns Seminarie, zoals in welke omstandigheden de leerlingen daar leefden. Hoe werden zij daar gehuisvest? Waar sliepen ze? Waar nuttigden ze samen de maaltijd? Hoe zag de kapel eruit, waar iedere dag met gebed begon? Hoe zagen de paters eruit?


Chambrettes op de slaapzaal van de Grote Cour (ingezonden door Kees van den Brink)Refter van de Grote Cour (ingezonden door Kees van den Brink) Tekenlokaal (ingezonden door Kees van den Brink)Krantenartikel van 2 november 1929, ter gelegenheid van het zilveren priesterfeest van pater Maximilianus, directeur van het Serafijns Seminarie. (Ingezonden door Ben Woerdeman, van wie de achteroom, pater Florimundus (Albertus Antonius Woerdeman), ruim twintig jaar lang docent was aan het Serafijns Seminarie) Bidprentje pater Florimundus (Albertus Antonius Woerdeman), voorkant (ingezonden door Ben Woerdeman) Achterkant van het bidprentjeSeminaristen spelen volleybal. (Foto ingezonden door Ben Woerdeman)Groepsfoto op het ijs. Pater Florimundus staat als tweede van rechts. Je ziet nog net zijn pij. (Foto ingezonden door Ben Woerdeman)Groepsfoto op het ijs met de paters. Pater Florimundus staat rechts. (Foto ingezonden door Ben Woerdeman)Religieuze optocht door de straat. Pater Florimundus is de tweede in gewaad. (Foto ingezonden door Ben Woerdeman)

Bekijk ook

Internatenkaart

Reageren

Heb jij nog op kostschool gezeten bij de paters? Reageer dan hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Ook zoekt het BHIC foto's van deze kostschool. Stuur ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe.

Meer informatie

Reacties (8)

Ernst Zwijnenberg zei op 13 december 2019 om 08:48
Een deel van de kapucijners is volgens mij vertrokken richting Enschede/Glanebrug. Daar is naast een kerkje (Bernadettekerk 1936) een Klooster gesticht (1938). Ondanks hebben wij een Bouwhistorische verkenning laten doen van dit klooster en zodoende zijn wij dat te weten gekomen.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 16 december 2019 om 15:54
Hallo Ernst, dank voor het reageren. Zoals je ziet loopt het hier qua reacties nog niet zo'n storm als op de andere internatenpagina's, dus alle info is van harte welkom. Prachtig zeg, dat klooster Dolphia waar jullie mee bezig zijn.
Mocht je via deze weg nog meer te weten komen over het oude klooster in Langeweg dan horen we het graag.
John van Opdorp zei op 5 maart 2021 om 10:18
de tweede en derde foto's'van de seminariekapel betreft de kapel in Voorschoten
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 8 maart 2021 om 06:36
Dank voor het doorgeven van deze correctie John. Die foto hoort dan niet op deze pagina. Ik zal het ook doorgeven aan het KDC, waar deze foto vandaan komt. Mag ik nog vragen waaraan je de kapel van Voorschoten herkent? Heb je daar zelf nog op kostschool gezeten?
john opdorp van zei op 29 januari 2022 om 12:18
foto 4 is niet het pandhof van Langeweg
john opdorp van zei op 29 januari 2022 om 16:43
foto 4 is het pandhof te Tilburg
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 24 januari 2023 om 08:45
H. Pijnenburg stuurde ons deze kaarten van het Serafijns Seminarie in Langeweg, waarvoor dank!

(Klik op de kaarten om ze te vergroten.)

1. ‘Studiezaal der Groote Cour’.2. ‘Slaapzaal der Groote Cour’.3. 'Een klas'.4. ‘Studiezaal der Kleine Cour’.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen