i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Raamsdonk
Periode: 1906 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 17 september 2012 om 12:00 uur

Met de nodige moeite had pastoor Adrianus Frenken de Zusters van Liefde van Schijndel weten te bewegen de zorg voor het onderwijs en het gasthuis op zich te nemen, zoals ze sinds 1880 ook in het buurdorp Raamsdonksveer deden.

Voormalig Adrianusgesticht (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)

De voormalige kleuterschool (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)

In 1906 begon onder hem de bouw van het Adrianusgesticht met de aangrenzende school voor meisjes, in opdracht van het kerkbestuur. De gebouwen waren op 31 augustus 1907 voltooid en op 11 september kwamen er zeven zusters.

Naast  de lagere meisjesschool openden de zusters een bewaarschool en een bejaardentehuis. Sindsdien is het een aantal malen verbouwd. De belangrijkste wijziging betrof de sloop van de noordelijke vleugel, waarin een aantal dienstvertrekken (onder andere een wasserij) was ondergebracht. Op de voormalige binnenplaats zijn tegen de zuidvleugel en de westvleugel moderne aanbouwen gebouwd.

In 1913 kreeg het gesticht een uitbreiding met een mannenafdeling, een washuis, een stal en een schuur. Ook de kapel werd toen vergroot. In 1927 werd het gehele complex aan de congregatie van de zusters verkocht. Het klooster vertoont opmerkelijk veel overeenkomsten met de gebouwen van architect J. Heijkants. Het oudste deel stamt uit circa 1900. De aanbouw van 1937 bood meer ruimte aan de kleuterschool.

In het schooljaar 1963/1964 werd de meisjesschool opgeheven. Deze ging op in een gemengde school. De Zusters van Liefde trokken zich terug uit de schoolleiding. Kun je je dit nog herinneren? Stonden er toen nog zusters voor de klas? En wanneer zijn ze eigenlijk gestopt met de bejaardenzorg in het Sint-Adrianusgesticht? Vertel het ons!

Foto: P. van Galen, 2010. Bron: collectie rijksdienst voor het Cultureel ErfgoedHet klooster is 16 april 1972 opgeheven, later kreeg het gebouw de functie van ontmoetingscentrum.

Het gebouw toont stijlelementen van het eclecticisme en de neorenaissance. Het heeft globaal een U-vormige plattegrond. In de op het zuiden gelegen voorgevel toont de gevelsteen de tekst: PRIM.LAP.POS./ A. FRENKEN - PASTOR/ ANNO DOM. 1900. In de topgevel zien we drie nissen, in de middelste staat een beeld van de H. Adrianus. De ramen van de kapel hebben glas-in-loodramen. Aan de voorzijde van het pand wordt het terras omgeven door een smeedijzeren sierhek op een laag bakstenen muurtje. De Engelse tuin heeft een Lourdesgrot.

Bronnen

Gegevens: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010
Foto 1: Voormalig Adrianusgesticht (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)
Foto 2: De voormalige kleuterschool (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)
Foto 3: P. van Galen, 2010. Bron: collectie rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 544.510

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: