i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Liempde
Periode: 1883 - 1982
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 30 januari 2014 om 14:09 uur

Hoewel pastoor Albertus Raaymakers de bouw van een kerktoren had uitgesteld omdat hij het geld liever wilde besteden aan een liefdegesticht, viel de financiering toch niet mee. In september 1883 kon het kerkbestuur van Adriaan Appeldoorn een huis en een stuk grond bij de kerk kopen en schonk Cornelis van Haaren een weiland.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2012

Architect Johannes Heijkants uit Erp ontwierp een ‘luchtig en gerieflijk’ klooster met slaapzaal, refter, kapel en drie ruime schoollokalen tegen de refter. De Zusters van Liefde van Tilburg namen het gebouw in september 1888 in gebruik. In 1907 bouwde men aan de achterzijde een open veranda, die in 1928 glazen deuren kreeg en in 1960 dubbel zo groot werd gemaakt.

In 1952 vond de inzegening plaats van de nieuwe meisjesschool, later een vglo-school, gebouwd door architect G. Koesen uit Vught.

Het klooster werd opgeheven in 1983. Rond 1990 is het verbouwd tot appartementen voor ouderen, waarbij alleen de voorgevel behouden bleef.

Het tweelaagse bakstenen huis heeft op de top van de gevel een stenen kruis. Op de etage, op een sokkel onder een natuursteen baldakijn, staat het beeld van Sint Albertus, geflankeerd door twee glas-in-loodramen.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2012

De huiskapel lag op de eerste verdieping aan de voorzijde. Het interieur van deze kapel werd in 1966 naar een ontwerp van Luc van Hoek ingrijpend gewijzigd. Haaks op de straat stond de school.

Een smeedijzeren hek tussen gemetselde pijlers omheinde de smalle voortuin. In de grote achtertuin bouwde men in 1891 een Lourdesgrot. De muur rond de speelplaats werd in 1955 gesloopt.

 

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: