i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Geldrop
Periode: 1856 - 1993
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 17 maart 2014 om 14:05 uur

De stichting van dit eerste succursaalhuis van de Zusters van Liefde van Schijndel wordt gesteld op 13 maart 1856. Pastoor Frans van Erp, broer van de stichter van de congregatie, stond zijn pastorie af aan de zusters. Nog datzelfde jaar betrokken ze een nieuw gasthuis aan het Bogardeind.

Na de aanstelling van een vaste rector werd in 1919 een grote kapel bij het klooster gebouwd. De zusters breidden hun liefdewerken uit toen ze in 1931 samen met dr. F. van Kimmenade het Sint Annaziekenhuis oprichtten.

Sint-Annagesticht (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Zusters van Liefde van Schijndel) Op 29 augustus 1968 droegen de zusters dit werk over aan de Stichting Sint Annaziekenhuis. Het oude klooster is inmiddels gesloopt.

In 1978 werd het ziekenhuis overgedragen aan Stichting Sint Anna Ziekenhuis. Op het terrein van het oude huis werd meteen een nieuw klooster gebouwd voor bijna tachtig zusters. Velen van hen hadden hun werkplek in het ziekenhuis, in het huis zelf en in verschillende scholen. In 1993 werd dit klooster verlaten. De zusters woonden daarna deels elders in kleinschalige woonvormen.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010 

Foto: Sint-Annagesticht (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, BM-Z152 collectie Zusters van Liefde van Schijndel nr. 132006)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Petra Heldoorn zei op 1 februari 2019 om 19:34 uur

Hallo , wij hebben oude ansichtkaarten van zusters en verpleegster van het Sint-Annagesticht . Misschien is daar belangstelling voor .

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 februari 2019 om 12:57 uur

Hallo Petra, bedankt voor je berichtje! Dat klinkt zeker interessant, we nemen via de mail contact met je op.

Je hoort snel van ons!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: