skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Sint-Anneke, Sint-Anneke, geef me toch een manneke

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 25 september 2017
bijgewerkt op 19 december 2017
Jaarlijks tegen eind juli maakt de Koolwijk zich op om in en rondom de kapel het Sint-Annafeest te vieren. Anna was de moeder van Maria, die later de moeder van Jezus zou worden. Deze heilige is vooral populair bij vrouwen die de ware nog niet hebben gevonden: “Sint-Anneke, Sint-Anneke, geef me toch een manneke!”

De foto komt uit De Sirene van 01081960 en toont de Osse deken, Jos van Herpt, tijdens het inmetselen van de gedenksteen in de Koolwijk.

Uit: De Sirene van 1 augustus 1960; de Osse deken Jos van Herpt metselt de gedenksteen in de Koolwijk

26 juli is Anna’s feestdag, maar de viering vindt in het weekend daarna plaats. Hoogtepunt is de plechtige openluchtmis op het weitje naast de kapel. Honderden mensen zijn daarbij aanwezig. Op de zondag na 26 juli 1960 is het extra druk bij de Koolwijkse kapel. Jos van Herpt, de deken van Oss, metselt een gedenksteen in de achtermuur. De tekst verwijst naar de jaren 1640-1672, toen de katholieken van Berghem en Oss geen gebruik mochten maken van hun parochiekerk en ook nog geen schuilkerk hadden. Voor hun kerkelijke plichten moesten zij naar het Graafschap Megen en het Land van Ravenstein, waar wel vrijheid van godsdienstuitoefening heerste.

Middeleeuwse kapel

De middeleeuwse Annakapel in de Koolwijk, onder de parochie Herpen,  lag net in het vrije gebied en toch dichtbij Berghem en Oss. Geen wonder dus dat de Osse pastoors toen van hieruit hun parochianen bedienden. Ook Berghemnaren, want Berghem zou pas in 1677 een zelfstandige parochie worden. Vandaar dat bij de onthulling van de gedenksteen in 1960 niet alleen de pastoor van Herpen, maar ook zijn collega uit Berghem en de burgemeester van Oss aanwezig zijn.

“De Kolluk”, waar in de 17e en 18e eeuw druk bezochte Sint-Annaprocessies plaatsvonden, bleef daarnaast een toevluchtsoord voor katholiek Berghem. In 1751 liep daar een conflict tussen roomsen en protestanten stevig uit de hand, waarna het Staatse gezag de roomse schuurkerk sloot en de pastoor, Caspar Bijnen, verbande. De ‘Bérgse’ katholieken huurden toen enige tijd een schuur in de Koolwijk, die door Ravensteinse priesters werd bediend. Maar na 1800 werd het Land Van Ravenstein gewoon Nederlands en hield de Koolwijk alleen de Sint-Annaverering over. Pelgrims konden er op 26 juli of de week daarna een volle aflaat verdienen. Jongeren gingen erheen voor de “Kollukse kermis”, in de twee café’s en de kramen langs de straat.  In 2017 is die kermis verleden tijd, maar Anna en de gezelligheid zijn gebleven.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reacties (6)

Gerrit Kouwenhoven zei op 25 september 2017 om 09:39
Tegenwoordig houdt het St Anna schuttersgilde in Hattem rond 26 juli het jaarlijkse papegaaischieten
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 september 2017 om 19:42
Nu ben ik toch wel erg benieuwd naar wat dat inhoudt Gerrit: Papegaaischieten.
Mocht je een foto hebben van deze activiteit, dan wil ik die hier graag bij plaatsen hoor.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 september 2017 om 10:58
Gerrit heeft de volgende twee foto's ingestuurd: Schuttersgilden schieten allemaal eens per jaar het koningsschieten op een houten vogel hoog op een stok. Om beurten, wie het laatste stuk er af schiet is koning. Geluksfactor speelt dus een rol. En de traditie dateert al uit de middeleeuwen. Het Annagilde in Hattem is mede door mijn toedoen nieuw leven in geblazen, net als het Maartensgilde in Epe.


<a href="https://www.bhic.nl/media/document/file/annagilde-jacoba-schiet-papegaai.png?4-1-11" target="_blank"><img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/annagilde-jacoba-schiet-papegaai.png?4-1-11" title="Annafeest: Jacoba schiet papegaai" width="300"></a>


<a href="https://www.bhic.nl/media/document/file/annagilde-papegaaischieten-molen.jpg?4-1-11" target="_blank"><img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/annagilde-papegaaischieten-molen.jpg?4-1-11" title="Annagilde: Papegaaischieten molen" width="400"></a>
anja zei op 26 maart 2020 om 20:53
mijn vader werd geboren op de kolluk net zoals zijn broers en zus en liep naar herpen om naar school te gaan toen hij 11 was verhuisde het gezin naar oss
als kind heb ik vaak de openlucht mis meegemaakt,en heb daar ook nog foto's van
na de mis gingen we dan naar het geboortehuis en door de hei weer terug naar oss.
Paul Budde zei op 27 maart 2020 om 03:57
Vaak bezocht met name gedurende de vele fietstochten in de Herpse duinen. Speciaal plekje met een diepe historie.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 maart 2020 om 20:39
Ah, dat is dus bekend terrein voor jou, Paul?

Hallo Anja, wat leuk om te horen! Zou je die foto's met ons willen delen? Als je ze mailt naar info@bhic.nl ovv Sint-Anneke, Sint-Anneke, dan zetten we die hier graag bij.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen