skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Sint-Antoniusgesticht in Gemonde

Dit klooster van de Zusters van J.M.J. werd in 1865 gesticht door de ijverige pastoor Van Kessel. Hij had het klooster, dat op Boxtels grondgebied lag, tegelijk met de school en de kapel uit eigen middelen laten bouwen.

Foto: collectie Zusters van J.M.J.
Foto: collectie Zusters van J.M.J. (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven)

Het was niet gemakkelijk voor de pastoor om zusters te vinden, maar na advies van Mgr. Zwijsen had hij succes bij de congregatie van J.M.J. uit Engelen. Weldra vestigde zich een zestal zusters in het nieuwe huis, dat genoemd werd naar de H. Antonius.

In 1935 werd het uitgebreid met een gebouw voor oude mannen en vrouwen. Een latere pastoor wijdde het gesticht aan Sint Odulphus.

Odulphusbeeld (foto: BHIC / Henk Buijks, 2008)
Odulphusbeeld (foto: BHIC / Henk Buijks, 2008)

De communiteit werd opgeheven in 1966. Het klooster kreeg een andere bestemming, is in 1982 afgebrand en niet meer herbouwd.

Sinds 1989 staat een Odulphusbeeld op de plaats van het voormalige klooster.

Heb je nog herinneringen aan de zusters? Was je getuige van de brand? Vertel het ons!

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

 

Reacties (8)

Ria Henskens zei op 24 september 2018 om 17:22
De zusters van JMJ daar heb ik tot de 3e klas bij gezeten tot het klooster weg ging .Heel bekend was Zr Remacela was de wijk zuster ,maar had de kennis van een arts erg lief mens ,toen ze op leeftijd was heeft het hele dorp gespaard voor een Daf Auto hoefde ze niet meer te fietsen
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 september 2018 om 09:26
Wat een mooi initiatief Ria, dat er met het hele dorp geld uitgelegd werd om Zr. Remacela te helpen. Dat zal zij dus vast verdiend hebben. Heeft ze nog lang van haar auto gebruik mogen maken?
Adrie van Grinsven zei op 10 februari 2021 om 21:54
Zuster Remacla
Ik heb alleen maar goede herinneringen aan zuster Remacla (dus niet zuster Remacela), die wijkverpleegkundige en vroedvrouw was in Gemonde. Zij fietste de hele dag en vaak ook ‘s-nachts van de ene patiënt naar de andere patiënt, zij ving met haar werkzaamheden in 1951 aan, dus na mijn geboorte (toen was een andere zuster vroedvrouw, dat was zuster Rozilda). Ik weet nog dat toen mijn jongste zus (in februari 1964) op komst was, ik midden in de nacht naar het klooster moest om zuster Remacla te waarschuwen Wij hadden nog geen telefoon, overigens bijna niemand, toen!
Maar ik kreeg toen in aanbelde bij het klooster te horen dat de zuster niet aanwezig was. Ze was op een ander adres in Gemonde bij een andere kraamvrouw. Dus ben ik daar naar toe gelopen en heb haar verteld dat mijn moeder haar dringend nodig had. Zij kwam vrijwel direct mee, het “karwei” daar bij die andere kraamvrouw zat er kennelijk op. Zuster Remacla werd op handen gedragen door de Gemondse bevolking, bij haar koperen ambtsjubileum in 1963 kreeg zij een DAF cadeau van de bevolking, een groot en duur cadeau voor die tijd!
Zuster Remacla, is geboren als Ida Allegonda Broeren in Zeeland op 9 oktober 1910. Zij is bijna 94 jaar oud geworden, zij is op 26 september 2004 overleden in Heeswijk.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 23 februari 2021 om 14:05
Bedankt, Adrie, voor je bijdrage over zuster Remacla en haar betrokkenheid bij de lokale gemeenschap van toen. Wat mooi ook dat die liefde zo wederzijds was, en dat je de zuster en haar "karweien" ook van zo nabij hebt meegemaakt. Wat een nacht moet dat zijn geweest! Wat zou het leuk zijn om hier een foto van de zuster en haar DAF toe te voegen. Ik wil wel geloven dat zij in die auto voortaan nóg sneller te hulp schoot! : )
Anne Marie Van Dinther-van der Meer zei op 6 juli 2021 om 08:34
Mijn oom heeft met zijn meubelzaak in het pand gezeten. Mijn vader werkte daar en ook mijn moeder droeg haar steentje bij aan het produceren van tuinstoelen. Ik kan me nog goed herinneren dat we een telefoontje kregen dat er brand was en we zijn met ons gezin destijds meteen er naar toe zijn gegaan. Met tranen in onze ogen zagen we hoe het klooster afbrande. De werkplek van mijn vader verdween voor onze ogen. Maar ook wij als kinderen werden er verdrietig van. We konden altijd fantastisch spelen in het klooster! En in de bijbehorende tuin daar achter. Dolen door de vele ruimtes, de geur van het produceren van meubels,de ganzen en de mariagrot achter in de tuin, het was voor ons altijd weer een feest als mijn vader of moeder ons mee nam.
Adrie van Grinsven zei op 6 juli 2021 om 09:43
Mooie reactie! Ik meen mij te herinneren dat de naam van de meubelzaak RUGE was!
Anne Marie van Dinther zei op 6 juli 2021 om 09:51
Klopt helemaal Adrie! Van RUremonde uit GEmonde. Vandaar de naam RuGé.
Mijn vader en oom leven niet meer maar mijn moeder en tante kunnen nog heel veel vertellen over het klooster en zijn geschiedenis. Dus mocht daar behoefte aan zijn, laat het me weten.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 7 juli 2021 om 11:16
Nog bedankt voor jullie reacties Adrie en Anne. En we zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen dus mochten je moeder en tante meer willen vertellen, dan zijn ze welkom om bijvoorbeeld hier een reactie te plaatsen. Wat moet dat verschrikkelijk zijn geweest om dit imposante gebouw, en plek die jullie zo dierbaar was, een "feest" om erheen te gaan zoals je zegt, op zo'n manier te verliezen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen