i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Heeswijk
Periode: 1904 - 2007
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 4 juli 2013 om 15:51 uur

De Zusters van J.M.J. bouwden in 1904 aan de Abdijstraat een huis voor onderwijs aan de dorpskinderen. Het diende tevens als rustoord voor oude en zieke zusters. De oorspronkelijke boerenwoning met tuin werd in 1924 vervangen door een kloostergebouw naar ontwerp van architect J.H.H. van Groenendael.

Foto: Jos Pé (collectie BHIC)
Foto: Jos Pé (collectie BHIC)

In 1930 kwam er een vleugel bij. Na aankoop van het perceel Het Geluk bouwden de zusters in 1935 het sanatorium Hermanapaviljoen voor tbc-patiënten van de eigen congregatie.

In 1966-1967 werd het sanatorium omgebouwd tot verpleeghuis Cunera. A. van de Graaf uit Rotterdam en H. Tibosch uit Berlicum waren de architecten, die daarna ook andere verbouwingen op zich namen. In 1969 werd het huis, na uitbreidingen door architectenbureau Wiegerink, van Balen, Meurkens en Darigo uit Arnhem, een categoraal verpleeghuis, dat wil zeggen dat ook leden van andere congregaties en leken konden worden opgenomen.

Architect Wiegerink renoveerde de gebouwen opnieuw in 1995-1996. Steeds meer delen van de oorspronkelijke bouw werden aan hun bestemming onttrokken;  de laatste zusters vertrokken op 14 april 2001. Daarna volgden uitbreidingen, totdat begin 2005 de volledige nieuwbouw naar het ontwerp van Molenaar en Koeman begon. Het oude gebouw is in 2007 gesloopt.

Wanneer de zusters stopten met het geven van onderwijs vertellen onze gegevens niet. Weet u het nog?

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: