i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Valkenswaard
Periode: 1993 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 24 april 2014 om 16:10 uur

In de jaren 1960-1970 hadden de minderbroedersorden, franciscanen, kapucijnen en conventuelen, hun klassieke opleidingshuizen vanwege de geringe aanwas van nieuwe broeders, afgestoten. Toen er opnieuw enkele kandidaten kwamen, bleek samenwerking gewenst.

Het Sint-Franciscusconvent (collectie OFMCONV) De Vlaamse franciscanen gingen vanaf 1987 samenwerken met de kapucijnen, vanaf 1992 sloten ook de franciscanen aan. Zo ontstond een samenwerkingsverband van alle minderbroeders kapucijnen en franciscanen in het Nederlandse taalgebied. Zij begonnen een gezamenlijke basisvorming van twee jaar voor nieuwe broeders.

De minderbroeders conventuelen begonnen in 1993 een fraterniteit in Valkenswaard om zich bij de kapucijnen in Eindhoven te kunnen aansluiten. In november 1993 betrok de nieuwe communiteit van Minderbroeders Conventuelen de voormalige dokterswoning, die naar een ontwerp van architect H. Bakkers gebouwd was in 1964. Van hier uit volgden zij de vorming.

De kapel (collectie OFMCONV) Het huis, in een rijk beplante siertuin, is aangepast voor ouder wordende medebroeders. De wachtkamer werd kapel, de benedenruimten werden ingericht tot woon- en studeervertrekken.

Anno 2014 heeft dit kleinschalige convent niet meer de functie van vormingshuis. Gezien de gestegen leeftijd van medebroeders zijn de mogelijkheden te beperkt. Het is dan ook geen ‘aanloophuis’ om gasten te kunnen herbergen.

Foto's
  1. Het Sint-Franciscusconvent (collectie OFMCONV)
  2. De kapel (collectie OFMCONV)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 2 september 2013 om 15:48 uur

Klooster Sint Jozef in Eindhoven