skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Sint-Janspontje

Ooit kon je via een bruggetje van Liempde naar Kasteren langs de Kasterense Watermolen. Zo’n kilometer stroomopwaarts, ongeveer op de hoek van de Kerkakkers en de Pastoor Dobbeleijnstraat, lag vanouds een pontje over de Dommel. Daar stond tot begin negentiende eeuw de Sint-Janskapel.

Opening door de burgemeesters van Boxtel en Sint-Oedenrode, een wethouder en de watergraaf
Opening door de burgemeesters van Boxtel en Sint-Oedenrode, een wethouder en de watergraaf

Nog tot 1955 zette de familie Koppens hier mensen over van Liempde naar Kasteren en weer terug. Wie van Kasteren kwam kon met een fluitsignaal aangeven dat hij overgezet wilde worden. Rond 1995 ontstonden plannen om ongeveer op dezelfde plaats, tussen het Dommelsteegje aan Liempdse kant en de Hoevedreef aan Kasterense zijde, opnieuw een voetveer over de Dommel aan te leggen.

Dit hernieuwde veer zou onderdeel vormen van het ‘Ommetje De Maai’, een wandelroute van een kleine zes kilometer die door het boerenlandschap van de Meierij van Liempde naar Olland en weer terug voert. Op 28 juni 2008 werd het Sint-Janspontje - genoemd naar de vroegere Sint-Janskapel - feestelijk in gebruik genomen. Het kreeg als motto mee: ‘Zin van mijn bestaan is heen en weer te gaan’.

Het voer nog geen maand of het werd alweer tijdelijk uit de vaart genomen. Het water in de Dommel stond in de zomer van 2008 namelijk zo hoog dat het touw van de pont nog maar net boven het water uitstak. Dat was vooral gevaarlijk voor de vele kanoërs, die de rivier bevaren, zeker voor mensen die de lokale situatie niet kenden.

Dat bleek al snel, op een zondag in juli, toen een kano met twee inzittenden verstrikt raakte in de touwen van het pontje en omsloeg. De inzittenden kwamen gelukkig met de schrik vrij. Het pontje werd voorlopig stilgelegd. Overleg tussen de betrokkenen - de Stichting Roois Cultureel Erfgoed, de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorisch Erfgoed in Liempde, het waterschap, de grondeigenaren, de bouwer van het pontje en de gemeente Boxtel (waar een klein pontje groot in kan zijn) volgde.

Ook leerlingen van het Technasium van het Jacob-Roelandslyceum dachten mee. De uitkomst van dat overleg leidde tot structurele verbeteringen aan de aanlegsteigers en aan het pontje. De steigers drijven nu in het water en bewegen mee met de waterstand, waardoor de veerkabels steeds op dezelfde hoogte boven het water blijven en kanovaarders ongehinderd kunnen passeren.

Bijna een jaar na de eerste vaart, op 24 juni 2009, werd het vernieuwde Sint-Janspontje opnieuw in gebruik genomen en kon men het ‘Ommetje De Maai’ weer in zijn geheel lopen. Hoewel...

Bekijk ook

Veren in Brabant

Water in Brabant

Reacties (24)

Marjon zei op 11 april 2013 om 23:20
Mijne heren,

Wij maken heel veel gebruik van het pontje, maar het is geen doen om het pontje te halen, het lijkt wel of hij over het zand moet gaan.
Mensen draaien vaak om omdat ze de macht niet hebben om het pontje aan de overkant te halen.
Kunnen jullie daar eens naar gaan kijken?

Met vriendelijke groeten,
wandelaars uit Olland
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 12 april 2013 om 11:12
Ik snap wat je bedoelt, @Marjon. Dat pontje vergt inderdaad nogal wat kracht in armen en polsen, zeker wanneer er een sterke stroming in de Dommel staat. Advies: contact hierover opnemen met Waterschap De Dommel in Boxtel: 0411-618618.
Tonny van der Steen zei op 8 januari 2017 om 14:06
L.S

Afgelopen donderdag zijn we heerlijk gaan wandelen en wilde we gebruik maken van het pontje .
Nu dit werd een enorme teleurstelling we waren met drie maar we kregen er nagenoeg geen beweging in .
We moesten eerst het pontje naar onze kant zien te krijgen voor dat er iets of wat beweging inzat waren we zeker een kwartier verder ,maar echt veel vooruit zijn we niet gekomen het was veel te zwaar de trekkabel liep niet . Of is er iets kapot of niet aanwezig????
Dit zou om voor meerderen teleurstellingen te voorkomen makkelijker moeten gaan !
Het ging dus niet we zijn met pogingen gestopt en dan maar weer terug gelopen .
Mijn vraag is dus : Zorg dat dit verbeterd want we zijn niet allemaal de Hulk (krachtpatser)

Vriendelijke Groeten
Tonny van der Steen
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 11 januari 2017 om 16:04
Beste Tonny,

bedankt voor je reactie en ik kan me de teleurstelling heel goed voorstellen.
Helaas hebben wij niet het beheer over dit pontje, maar hebben wij enkel een verhaal over dit pontje op onze website staan. Je zou je klacht het beste kunnen neerleggen bij de gemeente Boxtel (www.boxtel.nl).
Tonny van der Steen zei op 11 januari 2017 om 17:00
ik heb al 2 keer bij de gemeente dit zelfde verhaal neergelegd!
krijg niet eens fatsoenlijk antwoord .
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 11 januari 2017 om 21:46
Dan kan ik me de frustratie goed indenken. Het spijt me dat we je met het onderhoud van dit pontje niet kunnen helpen.
Wij hebben daarentegen weer wel veel mooie verhalen om te lezen. Mag ik je ondanks alles toch veel leesplezier op onze website toewensen?
Arnold van den Broek, voorzitter heemkundekring Kèk Liemt zei op 18 januari 2017 om 23:45
Naar ik begrijp is het pontje thans uit de vaart i.v.m. het vastlopen ervan, waarbij de brandweer zelfs te hulp moest schieten. Had blijkbaar te maken met ijsafzetting en mogelijk een te dikke kabel. Zag vandaag in het Brabants Dagblad editie De Meierij dat politieke partij Combinatie '95 over het herstel vragen heeft gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Wordt dus vervolgd.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 januari 2017 om 13:57
Bedankt voor je berichtje Arnold, ik hoop (zeker ook voor Tonny van der Steen) dat het vragen stellen aan B & W gaat helpen. We horen het graag van je.
Arman zei op 14 maart 2017 om 19:52
Bij de gemeente Boxtel konden ze bij navraag vandaag vertellen dat het pontje weer in de vaart is en dat er enkele reparaties zijn uitgevoerd.
Het zou fijn zijn als iemand de pont weer eens probeert en het resultaat terugmeldt.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 15 maart 2017 om 11:51
Goed bericht!
Rob en Irene Wilcke zei op 14 mei 2017 om 14:29
Vandaag de werkelijk prachtige wandeling van/naar Liempde gemaakt, waarbij we 7 km hebben afgelegd en ook dankbaar gebruik hebben gemaakt van het pontje.
Het werkte allemaal prima! Ik moest wel eerst het pontje naar onze kant trekken, en dat lukte me gemakkelijk met één arm (had in de andere hand spullen vast).
Ook het overvaren ging prima en zonder uitzonderlijke inspanning.
We waren eerst even bang dat we geen gebruik van het pontje konden maken omdat een bord op de route (bij hoek De Maai/Hoevedreef) vermeldde: "Pontje uit de vaart". Dit bleek gelukkig niet juist.
We komen hier zeker nog een keer terug om te wandelen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 15 mei 2017 om 15:31
Wat leuk om zo'n positief bericht te horen over dit pontje. Ik hoop dat het nog lang op deze manier in gebruik zal zijn. Bedankt Rob en Irene en nog veel wandelplezier.
Els en leo Snijders zei op 26 mei 2017 om 21:48
Met Hemelvaartsdag in Liempde de boerencultuurroute van 11 kilometer gelopen, genoten van de prachtige natuur en oude boerderijen.Tot onze verrassing kwamen we ook bij het pontje uit en het werkte prima, met het overvaren heb ik een kort filmpje gemaakt en het op facebook geplaatst.Een vredig tafereel waar je de vogels uitbundig hoort fluiten.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 mei 2017 om 11:12
Wederom een positief bericht over het pontje; fijn om te lezen !
Astrid Thomassen zei op 14 december 2017 om 23:10
Mijn overgrootouders van oma's zijde, waren degenen die de mensen met het pontje overzetten destijds. Leuk om weer eens wat over te lezen!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 15 december 2017 om 15:58
Wat leuk dat jouw overgrootouders mede verantwoordelijk waren voor de prachtige overtocht met dit pontje, Astrid! Heeft je oma hier weleens over verteld? Of zijn er misschien nog foto's bewaard gebleven?
Astrid Thomassen zei op 16 december 2017 om 14:44
Hoi Lisette, ik kan me geen verhalen of foto's herinneren. Ik zal dat binnenkort eens aan mijn moeder vragen, misschien dat zij nog wat weet. Mocht er wat boven water komen, dan komt dat jullie kant op.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 16 december 2017 om 18:39
Hartstikke fijn, Astrid! Bedankt alvast voor de moeite!
Tonny van der Steen zei op 25 februari 2018 om 09:40
afgelopen donderdag wilde weer eens met het pontje over gaan. We kregen hem bijna weer niet gehaald en zagen ook dat de kabel aan begin en einde behoorlijk met duktape( grijze stevige tape) was geplakt dat geeft geen vertrouwd gevoel het is ons gelukt aan de overkant te komen de pont sloot op het einde niet goed aan dus grote stap of sprong moeten doen !
vriendelijke groeten Tonny van der Steen(jammer want het is zo mooi daar)
Tonny van der Steen zei op 26 februari 2018 om 17:47
gister ben ik met mijn man het weer gaan proberen en het pontje ging 2 dames ware het aan naar de kant aan het trekken wat wederom moeilijk ging ! nu wij erop en de twee dames een kinderwagen drie honden 3 kinderen en nog 4 volwassenen ik maakte de opmerking dat dat wel eens teveel kon zijn .Met hoeveel mag je erop ?
Gr Tonny
Harrie Verblackt zei op 26 december 2023 om 08:52
Eenmaal per jaar (soms vaker) loop ik vanuit Best naar Den Bosch. Met mijn GPS heb ik een heel mooie wandeling samengesteld via Velders, dwars door Liempde en dan natuurlijk met het pontje en de Maai verder zoveel mogelijk langs de prachtige Dommel. Wat een beleving!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 31 december 2023 om 13:20
Dat klinkt inderdaad als een prachtige wandeling, Harrie. Ik kan me voorstellen dat dat een mooie ervaring is, zeker ook met het pontje erbij :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen