i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Gilze en Rijen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 21 oktober 2013 om 10:46 uur

Vooral de dames in Gilze en omgeving zullen zich vast de nonnen nog herinneren, want zusters uit dit klooster werkten in diverse soorten onderwijs. Hoe was het om bij hen in de klas te zitten?

De zusters Franciscanessen van Dongen vestigden zich in 1869 in een klooster van architect P. Soffers. Het perceel was als legaat ter beschikking gesteld door de familie Groenendaal.

Het lag aan de toenmalige Dorpstraat, later Heuvel genoemd. Op 22 november 1869 openden de zusters de meisjesschool en huishoudschool Sancta Maria voor opleidingen in koken en naaivakken, een kleuterschool en een lagere school. Rond 1908 werd de kapel vervangen door een nieuwe meisjesschool.

Het klooster werd opgeheven in 1972. Het gebouw is gesloopt, later werd er de Klimopschool gebouwd.

Het klooster in 1902 (collectie Regionaal Archief Tilburg)

Het klooster in 1902 (collectie Regionaal Archief Tilburg, fotonummer 57788)

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Mirjam zei op 14 september 2017 om 15:45 uur

Mijn lagere school! Ik denk dat achter het raam rechts mijn eerste klas verborgen zat. Van 1962 tot 1968 een dagelijkse gang naar een van de vele hoge klaslokalen. In die periode was het hoofd van de school een non. (naam vergeten; haar opvolgster was "soeur' Carolien) En in de derde hadden we nog een half jaar een non/zuster. (ook de naam vergeten). Alleen juffen die les gaven (allemaal mejuffrouwen: trouwen betekende ontslag!), nooit een meester gezien., alleen af en toe bezoek van de pastoor ("Dun Dries") en van "Dag meneer van Géstel" van de spaarbank. Wie heeft er geen les gehad van juffrouw Hoppenbrouwers of van "Sjo van Heijst". Onze vierde klassen werden trouwens verbannen naar de tijdelijke lokalen achter hoofdgebouw. Daar hadden we zicht op het kerkhof. Veilige tijd, mijn kindertijd.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 15 september 2017 om 09:29 uur

Wat leuk om te lezen Mirjam, jouw mooie herinneringen aan deze veilige kindertijd in Gilze. Kwam Meneer van Géstel trouwens de spaarbankboekjes 'verkopen'?

Mirjam zei op 15 september 2017 om 23:09 uur

Meneer van Gestel ( wij spraken dat uit als meneer van Gèèstel- heel lange è) was van de volksspaarbank. Dubbeltjes en kwartjes sparen, genoteerd in een echt spaarbankboekje. Was dat bij elke school zo in de jaren '60? Leren sparen... Dat was het idee erachter natuurlijk.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 september 2017 om 15:19 uur

Wat grappig: Meneer van Gèèstel, ik hoor het je bijna zeggen :).

Of dat bij iedere school zo was, weet ik niet, maar ik kan het me zo maar voorstellen. Vroeger moest je natuurlijk ook goed leren sparen, want er werd weinig of niets gekocht voordat je genoeg geld bij elkaar gespaard had.

Ilse zei op 15 maart 2019 om 19:29 uur

Hallo Mirjam, die zuster was zr. Lucia en dat was inderdaad in die bijgebouwen achter de school herinner ik me. En het was, "dag meneer van Gestel", en dan moesten we gaan staan als hij binnen kwam, zo ook bij pastoor "Den Dries". En juf Cornelissen in de zesde, juf Hoppenbrouwers in de vijfde, volgens mij juf. Kock in de vierde, zr Lucia in de derde, juf Kock in de tweede, en juf Huiben in de eerste klas. Was een mooie tijd. De kleuterklas was juffrouw, Ria. Waar blijft de tijd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: