skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Sint-Luciahuis in De Mortel

Evenals in Handel hadden de Weense Zusters in De Mortel een bewaarschool, een naaischool en werkten ze in de wijkverpleging. Maar hun taak werd al gauw overgenomen door de Zusters van Tegelen . Wat weet je nog van hen? Vertel hier je verhaal.

Kastanjelaan 2 (foto: J. Smits, 2010) De werkzaamheden van de Weense Zusters begonnen in 1938 toen de communiteit hier werd opgericht. Dat gebeurde op initiatief van de Gemertse pastoor Poell.

Ze namen hun intrek in een huis van de kerk, gelegen achter het kerkhof aan de Lochterweg. Vanwege onenigheid met pastoor Antonius van Gemert zegden ze na amper twee jaar het mondelinge en schriftelijke contract op en vertrokken ze 7 november 1940 naar het klooster in Handel.

Na veel moeilijkheden wist de pastoor de Zusters van O.L. Vrouw van Tegelen naar De Mortel te halen om de zorg voor de scholen en de wijkverpleging op zich te nemen.

Op 4 januari 1941 kregen vier zusters, onder wie een wijkverpleegster, gratis onderdak in wat ooit kosterswoning en armenhuisje was geweest. Het huis was van de kerk en men plaatste het onder patronaat van Sint Lucia. Het pand verkeerde in zo’n slechte staat dat het hoofdbestuur van de congregatie in 1948 dreigde de zusters weg te halen als hun huisvesting niet zou verbeteren. Pater Van de Zandt smeekte de zusters namens de parochianen om te blijven. In 1947 was voor de zusters immers een nieuw huis gevonden aan de Kastanjelaan 2.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2013 Op 22 januari 1953 kwam vanuit het moederhuis het bericht dat de zusters niet langer in de parochie konden blijven werken. Zuster Tabita was 19 januari al vertrokken uit gezondheidsoverwegingen. Een opvolging bleek niet mogelijk. Hoewel de zusters 1 januari 1939 tegelijk met Handel een eigen afdeling van het Wit-Gele Kruis hadden opgericht, volgde een roerige periode in de wijkverpleging met een komen en gaan van waarnemende en plaatsvervangende zusters. De pastoor moest voortaan zelf de kosterij verzorgen, de naaischool werd opgeheven en voor de bewaarschool werd een kleuterleidster aangesteld.

In juli 1953 vertrokken de zusters naar Tegelen. Het kleine onderkomen achter het kerkhof aan de Lochterweg is inmiddels afgebroken.  

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto 1: Kastanjelaan 2 (foto: J. Smits, 2010)

Foto 2: BHIC / Paul Huismans, 2013

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!