skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Sint Petrus' Banden in Bergeijk Hof

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 13 november 2014
bijgewerkt op 2 maart 2018
De middeleeuwse kerken in Noord-Brabant waren ten tijde van de Republiek in handen van de protestanten gekomen. Voor het geringe aantal gemeenteleden waren de gebouwen vaak te groot. Door verwaarlozing raakten ze in ruïneuze staat. Daarnaast betekende de groei van het aantal inwoners in de negentiende eeuw voor veel van deze kerken het einde: sloop. Waar dat niet gebeurde, vond zonder veel respect voor het oorspronkelijke gebouw vaak een grondige uitbreiding plaats. Daarbij werd de gotische kerk in feite vervangen door een neogotische. Maar in Bergeijk ging het anders.

Hier werd de oude middeleeuwse kerk pas na de Tweede Wereldoorlog te klein, omdat de bevolking toen pas sterk groeide. Inmiddels was het niet meer acceptabel dat een middeleeuwse kerk zonder meer werd afgebroken. Even verderop verrees dus een nieuwe kerk en na de inwijding in 1965 werd de oude nog maar sporadisch gebruikt.

Toen de ontkerkelijking ook Bergeijk bereikte, was de nieuwe kerk al snel te groot. Deze werd dus in 1994 weer gesloopt – alleen de toren staat er nog – en de kerkgangers gingen weer naar hun oude middeleeuwse kerk, die inmiddels prachtig is gerestaureerd. 

Foto: © M. Veekens, 2013

Foto: © M. Veekens, 2013

Dat de toren van de nieuwe kerk bleef staan, is begrijpelijk. Bergeijk had namelijk geen kerktoren meer sinds deze in 1650 was ingestort. De oude luidklok uit 1367 hangt sinds 1699 in een houten klokkenhuis of luihuis naast de kerk.

Het gebouw is gebleven, maar de pastoors en kapelaans zijn verdwenen. Toch leven er aan hen vast veel herinneringen bij je. Aan pastoor G.M.A. van Elderen bijvoorbeeld, die in de jaren vijftig en zestig het gezicht was van de Petruskerk. Of denk aan zijn trouwe kapelaan P.C.M. Vogels (de latere pastoor van de St. Martinusparochie in Tongelre). Op de foto hieronder zie je Vogels tijdens een bijzonder ritueel, knielend voor het Bergeijkse kampvuur. Weet je nog waarom? Zo te zien had iedereen het geweldig naar de zin. Misschien was je er wel bij.

We zijn benieuwd naar je verhalen en anekdotes over deze en andere geestelijken van de Petruskerk. Deel ze met ons hieronder.

Kapelaan Vogels    

'Eind 50-er jaren werd in de Petrusparochie op initiatief van Kapelaan Vogels en de fraters Selesius en Alexandro een zgn. hobbyclub voor jongens opgericht: De Bungalow. Deze was gehuisvest in het gelijkvloerse gebouwtje op het perceel hoek Robbenstraat/Wezelstraat. Op woensdagavonden konden we daar o.a tafelvoetballen, biljarten, sjoelen, figuurzagen en darten. Dat laatste heette toen nog "vogelpikken". Eens per jaar gingen we met de fiets een week op kamp. De eerste keer naar de zusters van Bergeijk-'t Loo, het jaar daarop naar Berg en Terblijt. Ook fietsten we naar Mook en gingen zelfs een keer naar Huldange in Luxemburg. Voor dit soort tochten draaiden we onze hand niet om maar ja, de conditie was toen wel heel wat beter;-) Bij kampen hoort kampvuur. De bovenste foto is genomen tijdens het Bergeijkse kampvuur. Op initiatief van Frans Maassen (rechts op de voorgrond) gingen kapelaan Vogels en Sientje van Liempd "Allah" aanroepen. Op de achtergrond o.a. Simon van Zuijlen, Jack Mijland, Bennie Brekelmans en Arie Coolen (in goei pak!)'

(Foto en onderschrift: © Ben Brekelmans, bron: Eindhoven in Beeld, fotonr. 4418)

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.