skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Sinterklaas door de lucht naar Vught

We hebben een filmpje uit het begin van de jaren 30 teruggevonden, waarin Sinterklaas met een klein vliegtuigje landt op de Vughterheide. Daar blijkt vroeger een soort vliegveld te zijn geweest waar de Sint dankbaar gebruik van maakt voor deze bijzondere intocht.
Intocht Sinterklaas in Vught, begin jaren 30 (stomme filmbeelden)
 
Het paard van Sinterklaas staat al veilig met vier benen op de grond, zien we op de eerste beelden, en met een verrekijker speurt Piet de lucht af. Hij wijst. Vol verwachting wacht het toegestroomde publiek op wat komen gaat. De stemming is uitgelaten en de kinderen zijn dik ingepakt tegen de kou. Ze kijken omhoog, wijzen en zwaaien. Hun wachten wordt beloond als uiteindelijk een klein vliegtuigje aan de horizon verschijnt. Het cirkelt rond en landt ten slotte op het Vughtse veld. We vangen nog net een glimp op van de Goedheiligman zelf en dan is het filmpje ineens afgelopen.
 
Gebreide muts
Deze stille filmbeelden geven ons een kijkje in de vroege jaren 30. De kinderen met hun wollen mantels en wantjes, de dames met warme bontkraag, de prachtige vooroorlogse fietsen, de gebreide mutsen, de heer met de hoge hoed... het zijn beelden uit lang vervlogen tijden. Ook lijkt het er op dat alleen de elite welkom was op de Vughtse hei om op deze dag de Sint te verwelkomen. Wat zouden ze in hun schoentje hebben gekregen?
 
En dan heb je nog het vliegveld zelf. Niet veel mensen zullen weten dat bij Vught toen een landingsterrein was. Collega Paul schreef hier eerder een verhaal over, waarop meerdere interessante reacties kwamen, zie hiervoor het verhaal Noodlandingsterrein Vught. In het filmpje zie je helemaal op het einde op de zijkant van het vliegtuigje staan: 'Nationale Luchtvaartschool Holland - PH-AJB'. Misschien dat dit de vliegtuigkenners onder ons nog wat wijzer maakt.
 
Verhalen van toen
Zijn er Vughtenaren die nog iets kunnen vertellen over deze bijzondere intocht van Sinterklaas? Is het niet uit eerste hand - het is tenslotte al wel heel erg lang geleden - dan misschien uit de verhalen van opa of oma? Of herken je iemand op de beelden? Ik ben benieuwd of dit filmpje nog iets los maakt. Reacties kun je kwijt in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder. Ook leuk om te lezen: de reacties op dit filmpje op onze Facebookpagina.
 

Reacties (11)

Darja Boers zei op 18 november 2017 om 08:04
Beste,
Prachtig filmpje! Als jullie nog meer oud beeldmateriaal hebben van Sint in Vught, dan hou ik me aanbevolen. Stichting Sinterklaas Vught heeft zelf ook oude foto’s. Mooi voor het archief!
Groeten Darja Boers
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 18 november 2017 om 23:29
Goed om hier even de aandacht te vestigen op het boek dat Paul Kok heeft geschreven t.g.v. het 50-jarig bestaan van de Sint Nicolaas Stichting 'Het Vughtse Kind'. Hierin staan mooie verhalen over de vroegere jaren van Sint Nicolaas die in 1929 voor het eerst Vught bezocht.

Maar natuurlijk blijven we ook enorm geïnteresseerd in uw herinneringen aan deze landing van Sinterklaas per vliegtuig op de Vughtse hei. Of misschien via overlevering verteld aan kinderen en kleinkinderen. Moet toch heel bijzonder zijn geweest!
Willie Damen van de Mosselaer zei op 24 november 2017 om 07:40
Mooi nostalgisch filmpje, met verwijzing naar Paul Huijsmans met daarin veel informatie.
Rini de Groot. zei op 24 november 2017 om 08:03
Begin vijftiger jaren zou de Sint in Veghel per heli op woensdagmiddag ipv.
met de boot aankomen met drieën op de fiets naar de haven.
Het werd ivm. de aanwezige mist afgeblazen en de Heilige kwam met de auto.
Zoals een komend verhaal, van me, waarin de helikopter èn de afhalers
"de mist ingingen."
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 24 november 2017 om 09:29
Leuk dat we jullie een plezier hebben gedaan met dit filmpje Darja en Willie. Dank voor jullie reactie!
We hebben wel een aantal oude foto's van Sinterklaas in Vught, Darja, maar geen andere films. Ik ben erg benieuwd naar die foto's van Stichting Sinterklaas Vught. Zou je me hier meer over kunnen vertellen via mathilde.min@bhic.nl? Dan neem ik contact met je op. Alvast bedankt!
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 24 november 2017 om 09:30
Dat klinkt weer als een prachtig verhaal uit eerste hand, Rini de Groot. Ik kijk er met veel belangstelling naar uit. Dank alvast!
Peter van Kaathoven zei op 3 februari 2018 om 12:33
Dit is de Pander EK met registratie PH-AJB ingeschreven bij NV NLS, Rotterdam/*Waalhaven. Deze intocht vond plaats op 26-11-1934 op de Vughtse Heide.

De intocht moet dus plaats hebben gevonden in het jaar 1934.
Rini de Groot zei op 3 februari 2018 om 19:58
Mathilde , misschien heb je het verhaal; Helikopter de mist in, van 18 dec. jl.
En Peter, in dat genoemd verhaal een Belgische Sabena, misschien heb je
daar ook weet van.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 5 februari 2018 om 08:57
Dank Peter voor de exacte datering! Die heb je achterhaald door het vliegtuig te identificeren?

Rini, jazeker, dat heb ik! Hierbij de link naar je verhaal, zodat iedere geïnteresseerde het gemakkelijk kan terugvinden: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/helikopter-en-gezin-de-mist-in. Dank je wel.
Hans Meijs zei op 18 augustus 2018 om 16:04
Leuk dit te ontdekken. ik had dit verhaal al eens van mijn vader gehoord, die zich nog vaag iets van dit evenement kon herinneren, en er wel eens over vertelde. Hij was toen slecht 4 jaar. Zijn vader was toen melkventer voor de Bosche Melkfabriek Sint Jan en was ook o.a. bezorger in de betere wijken van Vught, mogelijk zodoende op de hoogte van dit evenement.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 augustus 2018 om 11:46
Bedankt voor je reactie Hans, wat moet dat een enorme indruk op je vader gemaakt hebben op 4-jarige leeftijd. Sinterklaas was natuurlijk al indrukwekkend, maar dan ook nog in een vliegtuig !

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen