i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Hilvarenbeek
Periode: 1916 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Sluizen

Sluis IV

vertelde op 22 december 2010 om 15:13 uur

Sluis IV in het Wilhelminakanaal ligt bij Haghorst. Of wellicht kunnen we beter zeggen dat Haghorst bij Sluis IV ligt. Want in feite was de sluis het natuurlijke focuspunt voor de stichting van het ontginningsdorp in de jaren 1920.

De eerste verharde weg was de Ontginningsweg naar de sluis in 1930. Herberg De Sluis ligt even verderop. Net als de andere vier sluizen in het kanaal is Sluis IV is een bajonetsluis: de in- en uitvaartopeningen liggen niet recht tegenover elkaar, maar zijn verspringend.

Alle sluizen zijn oorspronkelijk van dezelfde maat, helemaal afgestemd op het toen gangbare binnenvaartschip, type Kempenaar. Tegenwoordig staat dat gelijk aan de zogenaamde Klasse II-schepen, met een laadvermogen van maximaal 660 ton.

Tussen de Amer en Tilburg is en wordt het Wilhelminakanaal geschikt gemaakt voor grotere schepen. Vanaf Sluis III tot aan de Zuid-Willemsvaart blijft het kanaal zijn oorspronkelijke profiel houden, wat betekent dat het alleen voor kleinere schepen en recreatievaart geschikt is. Wel is in 2008 Sluis IV nog grondig gerenoveerd.

Naast de schutsluis ligt een spuisluis, waarmee overtollig water van de Dommel via achtereenvolgens het Beatrixkanaal en het Wilhelminakanaal afgevoerd kan worden. De sluizen ten westen van Tilburg hebben allemaal zo’n spuisluis sinds 1940.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 6 juli 2010 om 11:20 uur

Inspecteur ziet machteloos toe

vertelde op 22 december 2010 om 11:47 uur

Sluis III Wilhelminakanaal

vertelde op 3 januari 2011 om 16:11 uur

Sluizen in de Zuid-Willemsvaart