skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Sluizen in de Zuid-Willemsvaart

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 3 januari 2011
bijgewerkt op 23 augustus 2021
Bij de aanleg van de Zuid-Willemsvaart moest over een lengte van 122,5 kilometer, tussen Maastricht en 's-Hertogenbosch, een hoogteverschil van bijna 40 meter overbrugd worden.

Dromen bij Sluis 0
Dromen bij Sluis 0

Daarvoor waren schutsluizen nodig, die met de toenmalige stand van de techniek per sluis 2 à 2,5 meter hoogteverschil aankonden. Dat betekende dus 21 sluizen voor het totale traject. Daarvan liggen er 13 op Noord-Brabants grondgebied.

Sluis 0
Sluis 0

Het kanaal, met een oppervlaktebreedte van 18 meter en een bodembreedte van 10 meter was geschikt voor schepen van maximaal 400 ton. Bij de aanleg was de bodemdiepte ruim 2 meter, in 1887 werd het kanaal uitgediept tot 2,30 meter.

Sluis Schijndel vervangt de sluizen 2 en 3
Sluis Schijndel vervangt de sluizen 2 en 3

Uit oogpunt van efficiëntie werden de kunstwerken, zoals bruggen, sluizen en duikers zoveel mogelijk gestandaardiseerd. De sluizen werden ontworpen door de jonge ingenieur B.H. Goudriaan (1796-1842), zoon van de toenmalige inspecteur-generaal van waterstaat, A.F. Goudriaan (1768-1829).

Iedere sluis had een gemetseld beneden- en bovenhoofd. De kolk daartussen was 50 meter lang en 15 meter breed en voorzien van houten puntdeuren. De doorvaartbreedte was 7 meter. De aarden kolkwanden waren hellend gemaakt en van rijspakwerk.

Rond 1865 werden deze rijspakwerken vernieuwd, en vanaf 1880 begon men de aarden kolkwanden te vervangen door basaltmuren. In sluis 11 is dat basalt nog te zien, bij de meeste andere sluizen zijn die muren inmiddels vervangen door stalen damwanden.

Inhangen nieuwe sluisdeur Sluis 4
Inhangen nieuwe sluisdeur Sluis 4

In Noord-Brabant lagen de sluizen 1 tot en met 13, genummerd vanaf ’s- Hertogenbosch tot aan Someren, op de provinciegrens met Limburg. Dat men zo heeft genummerd, komt doordat men het kanaal is begonnen te graven vanaf Den Bosch. In de jaren tussen 1890 en 1900 is het kanaal verbreed ten behoeve van grotere en snellere schepen en in de jaren ’30 zijn de meeste sluizen verbreed naar 22 meter. In 1933 werd sluis 1 opgeheven.

De functie van sluis 1 was toen al overgenomen door sluis 0. Deze sluis is in 1825 aangelegd, ná de aanleg van de serie schutsluizen (vandaar dat het ongebruikelijke nummer 'nul' is gebruikt). Hij had dan ook een andere functie, namelijk om de stad Den Bosch watervrij te houden bij inundaties. Sluis 0 was dus van oorsprong een keersluis, of eigenlijk twee keersluizen achter elkaar.

Sluis 5 in oude staat
Sluis 5 in oude staat

Om het inundatiewater ter hoogte van de stadswal te keren, werden deze twee keersluizen op korte afstand van elkaar gebouwd. Tezamen konden ze functioneren als schutsluis. De eerste keersluis kwam bij de doorsnijding van de hoofdwal bij de Kleine Hekel, de tweede werd in het Hinthamereinde gebouwd. Onder normale omstandigheden stonden deze sluizen altijd open.

Sluis 6, oorspronkelijke staat
Sluis 6, oorspronkelijke staat


Sluis 7 in Helmond in verval
Sluis 7 in Helmond in verval

Ze gingen pas dicht als het (inundatie)water hoger kwam te staan dan het Diezepeil. Zij vormden dan de sluishoofden van een sluis waarmee geschut kon worden. De schutkolk was door de ligging van de twee sluishoofden aanzienlijk groter dan die van de normale kanaalsluizen.

De sluishoofden van sluis 0 schiepen namelijk een beschikbare schutlengte van 124 meter. De totale schutbreedte is in de jaren 1932-1933 van 20 meter naar 27 meter gebracht. De doorvaartwijdte van de beide sluishoofden is 7 meter, net als in de andere sluizen van de Zuid-Willemsvaart.

Sluis 8, Helmond
Sluis 8, Helmond

In de jaren 1990 zijn de sluizen 2 en 3 gesloopt en vervangen door de nieuwe Sluis Schijndel: groter, in staat een verval van 4 meter te overbruggen en voorzien van een centrale bediening voor een groot aantal sluizen en bruggen in Noord-Brabant. Dit gebeurde in het kader van verbreding van de Zuid-Willemsvaart.

Sluis 9 bij Helmond
Sluis 9 bij Helmond

Tussen 2007 en 2010 zijn de sluizen 4, 5 en 6 vervangen als onderdeel van een aantal langetermijn-projecten om Zuidoost-Brabant beter bereikbaar te maken over het water.

Werk aan sluis 10: scheepvaart gaat door
Werk aan sluis 10: scheepvaart gaat door

Hierbij hoort het verleggen van de Zuid-Willemsvaart om ‘s-Hertogenbosch heen, het verbreden van het Wilhelminakanaal, het vernieuwen van bruggen en sluizen en het aanleggen van scheepvaartvoorzieningen zoals wachtplaatsen, zwaaikommen en passeerplaatsen. Als dit allemaal klaar is, kunnen schepen van Klasse IV (1350 ton) tussen de Maas en Ekkersrijt bij Eindhoven varen.

Ook het kwartet sluizen 10-13 is tussen 2003 en 2010 aangepakt. En ook hier zijn de sluizen vernieuwd en vergroot.

Sluis 11
Sluis 11


Sluis 12 voor de vernieuwing
Sluis 12 voor de vernieuwing


Sluis 13 na de vernieuwing
Sluis 13 na de vernieuwing

De kosten van deze plannen worden niet alleen door Rijkswaterstaat gedragen. Waterschap Aa en Maas; Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE); de gemeenten Veghel, Laarbeek, Son en Breugel, Eindhoven en Den Bosch nemen samen met het bedrijfsleven een derde van de kosten voor hun rekening.

Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Brabant tenslotte delen de resterende tweederde van de kosten.

 

 

Bekijk ook

Sluizen en stuwen in Brabant

Water in Brabant

Reacties (10)

Marc van den Berkmortel zei op 17 april 2017 om 11:21
Hallo Rien,

Laatst vroeg iemand mij waarom er bijvoorbeeld ter hoogte van Zijtaart een 'verbreding' in de Zuid-Willemsvaart zit? Ik opperde enkele mogelijkheden: wisselplaats om schepen te laten passeren, draaien van schepen, lossen van bijvoorbeeld Thomasslakkenmeel voor de boeren in het verleden. Kan één van deze drie de reden zijn voor de verbreding of is het iets anders?

Groeten,
Marc van den Berkmortel
Horst
Helena zei op 17 april 2017 om 23:38
zwaaikom (keerplaats) voor langere schepen lijkt mij.
Ad Hartjes zei op 28 april 2018 om 15:20
Hoi Rien heb of weet je wat meer over het stoomgemaal te Geewande, Gr AD
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 mei 2018 om 15:03
Beste Ad, je had vast de andere verhalen op onze website over de verschillende sluizen al gezien. https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/het-stoomgemaal-aan-de-roode-wetering-bij-t-wild

Ik begrijp uit de mails die je ons gestuurd hebt, dat je ook al archiefonderzoek hebt gedaan en nog steeds op zoek bent naar foto's. Misschien dat ook andere bezoekers van onze website foto's van de aanleg van dit gemaal hebben van vroeger?
Ad Hartjes zei op 1 mei 2018 om 15:39
Hoi Mariët, Ik ben altijd werkzaam geweest bij het waterschap de Maaskant, nu Aa en Maas, maar er zijn nagenoeg geen foto`s of helemaal al geen tekeningen van dit gemaal, waarschijnlijk verloren gegaan.
Als jullie iets tegen komen of mogelijk een oproep kunnen plaatsen of mij met iemand in contact kunnen brengen houd ik me aanbevolen.
Ik weet aardig wat over de laatste 10 eeuwen Maas historie en kan er altijd van af mijn zijde ook iemand blij maken.
Ik heb het boek voor gemaal v Sasse en gemaal Caners geschreven t.b.v. het publiek dat deze gemalen bezoekt tijdens open dagen.
Mocht je geïnteresseerd zijn dan graag een @mail adres , stuuk ik je de PDF verhalen op. Gr AD en bedankt voor de reactie.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 mei 2018 om 11:53
Bedankt voor je reactie Ad, ik ga dit ook even doorgeven aan mijn collega Marilou. Wellicht leuk om ook iets van jouw verhalen over de gemalen op onze website te plaatsen. Mochten wij iemand tegenkomen die foto's heeft, dan geven we dat uiteraard aan je door. Ik heb sowieso daar nog contact over met Arno van Zwam.
Ad Hartjes zei op 2 mei 2018 om 11:57
Hoi Mariët, Arno is een oud collega van me en we hebben regelmatig contact als rondleiders bij de diverse gemalen en spuisluizen, gr Ad
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 mei 2018 om 16:01
Dat vermoeden had ik al Ad :)
En wat zullen jullie veel te vertellen hebben als rondleiders!
Arie Vogelaar zei op 27 januari 2022 om 17:04
Mooie beschrijving, van 1988 tot 1993 veel naar Veghel gevaren, sluis Schijndel was in aanbouw en ben ik met het schip nog door gevaren toen ze nog niet in gebruik was maar wel open stond, vroeger was de maximum vaardiepte op de Zuid-Willemsvaart 190cm, later werd dit 205cm. Mijn vraag, wat is nu de maximale vaardiepte naar Helmond?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 30 januari 2022 om 19:43
Hallo Arie, bedankt voor je berichtje. Begrijp ik het goed dat je zelf ook schipper bent of bent geweest?
Wat betreft je vraag over de maximale vaardiepte, kijk eens op deze site:
https://www.rijkswaterstaat.nl/water/vaarwegenoverzicht/zuid-willemsvaart

Volgens mij kun je daar dergelijke gegevens wel vinden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen