i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Dongen
Tags:

Sociale woningen

vertelde op 8 februari 2009 om 15:04 uur

In de zijgevel van het pand Wilhelminastraat 2 in Dongen zit een blauw tegeltableau met tekst. Die gaat over de eerste sociale woningbouw in Dongen. In 1915 werd koninklijke goedkeuring verkregen voor de bouw van twintig ‘werkmanswoningen’ aan de Kanaalweg, de huidige Wilhelminastraat.

Aan de huurders van deze woningen werden toen ook bedden verstrekt door R.K. Woningbouwvereniging De Goede Woning. Op het tableau staan de namen van de bestuursleden en de leuze waaronder zij opereerden: ‘In strijd tot vree geboren’.

Vermoedelijk is dit een verwijzing naar de Eerste Wereldoorlog die toen bij onze zuiderburen in volle gang was. Sociale woningbouw in Nederland werd mogelijk op grond van de Woningwet van 1901. Daarin werden bepaalde eisen aan woningen gesteld. De bouwvergunning werd ingevoerd.

In vrijwel alle dorpen en steden in Nederland werden in de eerste decennia van de vorige eeuw sociale woningen gebouwd. Deze ontwikkeling en het resultaat daarvan is een onmiskenbaar onderdeel van het erfgoed, in dit geval Dongen.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 19 december 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 11 november 2013 om 09:33 uur

De jaren ‘60

vertelde op 21 oktober 2013 om 16:41 uur

Metselaars in spe

vertelde op 14 februari 2009 om 11:59 uur

Oslopark