i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Tags:

Sociëteit Nimrod

vertelde op 6 november 2009 om 12:01 uur

De kaart- en biljartclub met deze deftige naam is in feite de oudste vereniging van Uden. De sociëteit is opgericht op 16 juli 1883. Hoe het precies begonnen is, weet niemand meer. Dat komt deels doordat het archief in de jaren ’50 verloren is gegaan. Maar dat de club na meer dan een eeuw nog steeds springlevend is, dat is duidelijk.

Het verhaal wil dat Nimrod is ontstaan uit de handelscontacten tussen Udense kersentelers en de handelsmensen van buiten Uden. Die laatsten kwamen in die tijd met paard en kar of rijtuig vanuit het Noorden naar Uden om kersen te kopen.

Ze handelden hun zaken af in Hotel Wijsbek aan de Stationstraat, waar ze dan ook overnachtten en waar het dankzij de vermaarde Udense gastvrijheid en een inventieve kastelein altijd een gezellige boel was.

Er werd gekaart en gebuurt. Later organiseerde de kastelein het beugelen, een spel met zware houten ballen, dat werd gespeeld op de daar aanwezige lemen vloer. Het vermoeden is dat uit deze activiteiten de oprichting van Nimrod is voortgevloeid. Frans Govers, historicus en ook lid van Nimrod, doet nog onderzoek naar die vroegste geschiedenis van Nimrod. 

Dat is nog niet zo makkelijk, omdat in de jaren ’50 bij een overstroming in de kelder van de toenmalige secretaris het archief van Nimrod verloren is gegaan. Wat er nog van die vroege tijd over is, is een foto uit 1933 en een reglement uit 1949. Ook is met zekerheid te zeggen dat de oprichtingsdatum 16 juli 1883 is.

In 1958 is men begonnen met het vastleggen van de notulen in kleine schriftjes, uiteraard met de hand geschreven. In 1962 kwam er een heus notulenboek.

Nimrod is altijd een hechte club geweest met veel saamhorigheid. Het ledental schommelde jarenlang rond de 23, maar dat is rond de eeuwwisseling naar 30 gestegen. Er moest zelfs een ledenstop worden ingevoerd. De leden zijn tussen de 40 en 80 (plus) jaar oud en komen uit alle lagen van de bevolking.

Nimrod was van oorsprong een echte mannenclub, maar sinds c. 1980 mogen ook de dames aanwezig zijn, althans iedere eerste maandag van de maand. De maandagavond is al sinds mensenheugenis de vaste clubavond, tegenwoordig bij Hotel Verhoeven aan de Markt in Uden.

Er wordt gebuurt, gekaart en gebiljart. Maar Nimrod ontplooit ook andere activiteiten. Het jaarprogramma kent vaste onderdelen, zoals een fietstocht, een verrassingsavond en een uitstapje, al of niet met de dames. Verder heeft de sociëteit een jaarlijkse ontmoeting met de Burgersoos uit Veghel.

Nimrod lijkt overigens wel een beetje op een gilde: de leden van de club zijn altijd aanwezig bij jubilea en begrafenissen van hun mede-leden. Het “uniform” bestaat dan uit kostuum met eigen stropdas en de gouden Nimrodspeld.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Rien de Groot. Best zei op 15 juni 2012 om 14:36 uur

De foto bij dit artikel brengt mij op een gedachte.
In de Hoogstamboomgaard van Acht (Eindhoven),
zijn enkele jaren geleden de boomstammen behandeld voor
de bestrijding van ongedierte, nl.de Perenprachtkever.
Het mengsel werd met een handveger uitgesmeerd op de boomstam van
de Perenbomen, de reuk tijdens het aanbrengen namen we voor lief.
Ik was daar werkzaam als vrijwilliger en zag dat na de behandeling de
stammen zo,n zelfde kleur, gebroken wit.
Het recept, dat vroeger ook gebruikt werd bestond uit:
Koemest, Kalk, Bentoniet,Heermoes, Brandnetel
en Boerenwormkruid gemengd in water.


Marilou Nillesen bhic zei op 18 juni 2012 om 08:52 uur

@Rien: Opmerkelijk! Grote kans dat dat hier ook het geval is geweest. Of heeft iemand anders een andere verklaring? We zijn benieuwd!

Rini de Groot. zei op 28 september 2015 om 21:45 uur

Bij het bezoek aan de Kasteeltuin Oud Valkenburg in Schin op Geul
gisteren, zag ik de stammen van de fruitbomen in dezelfde kleur.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: