skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Speels Geffen

Het was druk in de Lambertusstraat in Geffen, die dag ergens in 1979 toen speeltuin De Klimop werd geopend. Het lijkt wel of heel het dorp was uitgelopen om er getuige van te zijn hoe een Oudere Jongere zichzelf klem gleed op een glijbaan die echt niet op zijn postuur was berekend.

Speels Geffen

(Foto: collectie Stadsarchief Oss; foto Paul van der Werff)

Sommige kinderen lijken het niet aan te kunnen zien en draaien het tafereel zelfs, met de hand voor de mond, de rug toe. Ach: Het is uiteindelijk allemaal nog best goed gekomen en de glijdende heer is zonder grote schade beneden aanbeland. De speeltuin is er, bijna 40 jaar en vele generaties blije kinderen later, ook nog steeds.

Wie heeft hier zoete herinneringen liggen, of misschien juist enkele melktandjes? Wie herkent zichzelf of anderen op deze foto of weet zelfs wie die heer op de glijbaan is? Praat ons dan eens bij en deel je kennis!

Je kunt je verhaal kwijt in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

 

Reacties (6)

Kees Jongeneelen zei op 8 februari 2018 om 19:10
De man op de glijbaan is volgens mij de heer Erik Noorman.
Hij was destijds opzichter buitendienst bij de voormalige gemeente Geffen.
Hij was actief betrokken bij de Buurtvereniging De Vier Winden in de wijk van de speeltuin.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 9 februari 2018 om 10:56
Bedankt Kees voor je reactie. Fijn dat de naam van deze meneer nu bekend is. En als je opzichter buitendienst bent en ook nog eens actief betrokken bij de buurt, dan heb je natuurlijk het 'recht' om als eerste officieel van de glijbaan te mogen :).
Was je zelf ook bij de opening van deze speeltuin Kees?
mevr van li zei op 17 april 2018 om 23:24
ik geloof niet dat het de klimop in geffen is. Deze is namelijk eerder dan 1979 tot stand gekomen volgens mij.begin 70. Heb er veel en vaak gespeeld maar kan me dit object daar niet herinneren. dit is een ijzeren glijbaan en toen de klimop gebouwd werd was alles van hout ook de glijbaan. (gleed niet echt lekker)weet nog dat het toedertijd gebouwd werd door gedetineerden (dat woordt gebruikten we toen nog niet). in de hoek stond een groot fort met vier torens en loopbruggen van de een naar de ander. in het midden van het veld stond een houten boot. daar kwamen we vaak bij elkaar en deden we mesje pik!! er waren ook schommels een klein huisje, zandbak enz
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 18 april 2018 om 09:53
Beste mevr van Li, bedankt voor je reactie op dit verhaal. Ik denk dat je heel goed gelijk kunt hebben. Als ik in onze beeldbank zoek naar een speeltuin in Geffen, komen er deze resultaten uit: https://www.bhic.nl/memorix/images/search?serviceUrl=/beeldbank%3Fpid%3D20%26q_searchfield%3Dspeel%252A%2Bgeffen%26zoeken%3DZoeken%26form%3Ddefault%26option%3Dcom_memorixbeeld%26Itemid%3D101%26view%3Dsearch%26layout%3Dresult%26rm%3Dgrid%26memorixbeeldsearch%3Djup%26apikey%3D0ea60280-55ad-11e2-bcfd-0800200c9a66%26template%3Dxhtml

Je ziet hierbij ook een maquette van de speeltuin 'De Vier Winden' in 1979. Het huisje met de glijbaan zien we ook terug op de foto bij dit verhaal.

Fijn dat jij hier ons hebt geattendeerd! We zijn benieuwd of er nog anderen zijn die zich de Klimop kunnen herinneren of die misschien nog foto's hebben van deze speeltuin. Een houten glijbaan klinkt overigens niet echt fijn inderdaad :)
H zei op 13 november 2018 om 21:05
Het is wel een speeltuin in Geffen. ik herken er al zo twee Jongens op. Rechts op de foto bovenaan. Een staat stoer te kijken (Thejan Savelkouls) en zittend voor hem op een liggende paal (Hans oftewel ''zwarte Hans" ) .
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 15 november 2018 om 15:59
Wat leuk dat je hier al twee jongens op herkent! Volgens ons gaat het hier inderdaad om een speeltuin in Geffen, maar niet om de Klimop. Deze speeltuin zou volgens ons 'De Vier Winden' heten. Komt dat jou misschien ook bekend voor? En kwam jij er zelf weleens spelen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen