skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Spelen bij tank kost halve teen

Sinds 1978 staat deze Canadese Sherman tank als oorlogsmonument in Woensdrecht. Daarvoor stond de tank op de Woensdrechtse heide grenzend aan het vliegveld Woensdrecht, wat in feite Hoogerheide was. De heide was militair oefenterrein, dus je mocht er eigenlijk niet komen. Als je dat wel deed; tja, dan waren de consequenties voor jezelf...

Want ja, die tank was zo aantrekkelijk dat je er wel een flinke tippel vanuit Nieuw Borgvliet voor over had. De kortste weg was bij het vijvertje van Van Dam linksom en dan via Klein Molenbeek met kruipdoor – sluipdoor paadjes naar de heide.

Op de tank zie je in het hoekje van de loop en de koepel een klep om in de tank te komen. In de jaren zestig heb ik deze klep op mijn rechtervoet laten vallen. Met als gevolg, dat ik nu de helft van mijn rechter grote teen kwijt ben. Gelukkig waren er een paar vrienden op de fiets, die mij naar huis gebracht hebben. Mijn moeder was niet bepaald blij, want ze had verboden om naar die tank te gaan.

In het ABG in Bergen op Zoom zijn botsplintertjes vakkundig uit de teen gepeuterd en daarna is de zaak netjes dichtgenaaid. Ik gebruik dit voorval nog steeds als het gaat om de zoetsappige behandeling van kinderen tegenwoordig. Ik mocht van mijn moeder één dag thuis blijven om de verdoving te laten uitwerken. Diezelfde dag gebruikte zij om van een pantoffel van mijn vader de neus af te snijden. De dag daarna mocht ik met schoen en open pantoffel weer naar school.

Had ik maar niet zo stom moeten doen.

Reacties (7)

Willem Kruf zei op 5 oktober 2020 om 16:06
Volgens mij bedoeld Jan Groot Molenbeek in plaats van Klein Molenbeek.
Vanaf het vijvertje va Van Dam kwam je langs Groot Molenbeek van af daar kon en kan je linksaanhoudende via een breed pad en verderop smal paadje naar de Heimolen dan rechts en direct links een pad in langs camping Uit en Thuis naar de Zandstraat (in de volksmond achterste Heimolen) dan rechts en vrijwel direct links pad tussen Boschhoefke en Zandven door naar Heidebaan die langs de Woensdrechtsche heide (militair oefenveld) liep en loopt.
hans jordans zei op 23 oktober 2020 om 09:33
Als ik dit zo lees werd er vroger behoorlijk wat af getippeld. Ook het vliegveld lag nou niet direct om de hoek van Nieuw- Borgvliet. Inmiddels zijn de paadjes nu wel bekender geworden...zie ook het verhaal van Jan over het schaatsen op het vijvertje van van Dam
fjburger zei op 22 mei 2021 om 08:33
Hier meldt zich nog een “slachtoffer“ van de tank. In de zomer van 1970 was ik met m’n broertjes en maten van Borgvliet aan het spelen bij de tank. Ik stond op de koepel, maar gleed uit, viel er af en brak m’n pols. Met onze hond en m’n broertjes op sleeptouw liepen we over de Huijbergsebaan naar huis. Thuis aangekomen meteen naar het ziekenhuis “Lievensberg“ waar mijn arm in het gips werd gezet.
ankie van grieken zei op 22 mei 2021 om 12:40
wij gingen vroeger vaak woensdagmiddag spelen met schoolvriendjes bij 't vijvertje van van Dam. Hadden daar een hut gebouwd.
Weet nog dat mijn broer Frans zijn arm had gebroken.
Ook kwamen ze weleens thuis met hand granaten van de woensdrechtse Heide
Jan de Crom zei op 22 mei 2021 om 17:17
Hoi Frans,
Ik lees nu over jouw ongeluk bij de Canadese tank. Een ander ongeluk heb ik van horen zeggen.
Pietje de Jong was nog niet helemaal in de tank toen iemand de koepel liet draaien. Hij heeft toen zijn been gebroken.
Ook van horen zeggen: na een serie ongelukken werd besloten de tank van de Woensdrechtse Hei weg te halen. Er waren blijkbaar meer klunzen, zoals ik, die wat opgelopen hebben bij die tank.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen