i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Werkendam
Periode: 1862 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Sluizen

Spieringsluis

vertelde op 24 juni 2010 om 12:37 uur

De Spieringsluis verbindt de Nieuwe Merwede met de Biesbosch. De sluis is gebouwd in 1952-1953 en heeft een bescheiden omvang. Toch heeft de Spieringsluis iets heel bijzonders: het is de eerste sluis in Nederland met plastic sluisdeuren.

In 2000 moesten de houten deuren worden vervangen. Rijkswaterstaat was als beheerder op zoek naar mogelijkheden om de steeds hoger wordende onderhoudskosten te drukken. Een mogelijk grotere duurzaamheid ten opzichte van de traditionele deuren, was aanleiding om hier deuren van zogenaamde vezelversterkte kunststoffen toe te passen, ofwel glasvezel met polyesterhars.

De voordelen zijn duidelijk: grotere duurzaamheid, veel minder onderhoud en een laag gewicht vergeleken met de oude deuren (5.100 in plaats van 14.000 kilo per stuk). Het nadeel van een hogere prijs (de kunststof deuren zijn € 50.000,- duurder in aanschaf), wordt daarmee naar verwachting ruimschoots gecompenseerd.

De Spieringsluis dateert oorspronkelijk uit 1862. Uit die tijd stamt ook de naam Spieringsluis, die vermoedelijk te maken heeft met de aanwezigheid van spiering in de Biesbosch, van oorsprong een visrijk gebied. In 1944 bliezen Duitse troepen de sluis op. In 1953 werd dus de huidige sluis, gebouwd door de Bredase weg- en waterbouwaannemer Rasenberg, in gebruik genomen.

De sluis is nu alleen in gebruik door de pleziervaart. Over het binnenhoofd ligt een ophaalbrug.Tussen april en november passeren veel recreanten de sluis, die dan ook dagelijks in gebruik is. Buiten het seizoen kan er ook geschut worden, mits men zich minimaal vier uur van tevoren aanmeldt. Het schutten is nodig, omdat het peil van de Nieuwe Merwede (meestal) hoger staat dan dat van de Biesbosch.

Met dank aan Th. Westerhout te Werkendam.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: