skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Spinazieacademie

‘Spinazieacademie’ werd er wel eens spottend gezegd over de huishoudschool. Maar die betiteling werd door de jaren heen steeds meer een geuzennaam. Meisjes leerden al gauw dat het huishouden – zeker in die jaren - een vak apart was.

huishoudschool Boxtel

Wasmachines, stofzuigers, drogers: pas ruim ná de Tweede Wereldoorlog maakt deze apparatuur zijn entree in het huishouden. Vervolgens duurt het nog een hele tijd voordat deze machines voor een groot publiek betaalbaar zijn zodat het werk in huis nog geruime tijd met de hand wordt gedaan.

Deze foto, gemaakt in Boxtel, laat zien dat we ons op een scheidslijn van verschillende tijdsvlakken begeven. Moderne kapsels en jurken voor de meisjes maar ook nog de toeziende blik van de zuster, helemaal rechts op de foto. Wanneer is deze foto eigenlijk gemaakt? Hoe was het om op die school te zitten? Weet jij meer? 

Reacties (2)

Marianne Schellekens zei op 11 maart 2016 om 21:42
Deze foto is gemaakt in 1960 in de leerkeuken van de Sint Angelaschool. Deze school was een Lagere School, opgericht in 1908 door de Zusters Ursulinen.
In 1949 werden 3 klassen aan de voorkant van het gebouw verbouwd tot leerkeuken en leslokaal van de V.G.L.O. (Voortgezet Gewoon Lager Onderwijs). Dit type school werd opgericht in 1942, toen de leerplicht van 12 naar 14 jaar werd verlengd. Het was een school waar de meisjes voorbereid werden voor het huishouden. Behalve kookles werd er ook naailes gegeven, in die tijd door Mère Augustine. De andere vakken waren godsdienst, algemeen vormend onderwijs en huishoudelijk werk. In die tijd kregen de leerlingen ook een punt op het rapport voor gedrag, orde, beleefdheid en vlijt. Ik zelf sta op deze foto, de zuster is Mère Gertrude, hoofd der school, en de juffrouw die voor de aanrecht staat heet Van Laarhoven. Op het moment dat de foto genomen werd, kwam ze 'proeven'. Ze was nogal kritisch. In mijn herinnering was het door mij gekookte eten altijd te zout, te zoet, of nog erger 'smakeloos'. In de zomer gooide ik wel eens mislukt eten uit de grote openstaande ramen. Wel vlug, want ze hield de hele klas in de gaten. Aan mijn kinderen vertel ik altijd het volgende voorval: We moesten op een dag examen doen in huishoudelijke vakken. Dit keer was dat strijken. Ik moest een herenpantalon persen. Nu is dat wel een hele opgave voor een meisje van 14 jaar. Het leslokaal was veranderd in een strijklokaal. Er stonden een aantal strijkplanken voor ons klaar. Ik deed mijn uiterste best om de pantalon mooi te persen, en ging ermee naar een streng uitziende Ursuline, die als examinator optrad. Ze voelde met haar witte nagels van boven naar onder over de hele plooi van de pantalon en zei vervolgens afkeurend: "Zou je vader die zó aan willen?" "Nee", zei ik spontaan, "want die broek is niet van ons vader!" Ze keek me verbouwereerd aan, maar ze herpakte zich snel. "Je gaat deze pantalon opnieuw persen!", commandeerde ze. Dat was ik niet van plan. Aangezien zij mij niet kon zien omdat ze in de aangrenzende keuken stond, bleef ik gewoon 10 minuten met de pantalon over mijn arm staan. Uiteindelijk ging ik weer naar de Mère terug. Ze pakte weer de plooi van de pantalon tussen haar witte nagels, en voelde kritisch of die plooi toch wel scherp genoeg was. Tot mijn grote verbazing zei ze bewonderend: "Dit is véél beter!" Ja maar....ik had er niks aan gedaan! Ik zei er maar niks van. Ja, ook wij waren pubers, en we probeerden de zusters en onderwijzeressen graag eens uit.
Een leuke tijd gehad op die V.G.L.O.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 13 maart 2016 om 21:51
Prachtig verhaal. U hebt schrijverstalent! En leuk om te lezen dat meisjes ook echt konden puberen..

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen