i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Breda
Tags:

Spoorongeluk in Breda in 1879

vertelde op 11 februari 2011 om 17:07 uur

Als een 22-jarige beschuldigd wordt een spoorwegongeval te hebben veroorzaakt in Breda, betekent dat ook het einde van zijn carrière bij de Staatsspoorwegen. Maar er zijn best nog wel vraagtekens rond dit Bredase spoorongeluk.

Medio 1879 werkte mijn voorouder Pieter Jenzes bij de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Als er op 8 december 1879 ’s avonds om elf uur een trein ontspoort als gevolg van een verkeerde stand van wissel 7, wordt de dan 22-jarige Pieter Jenzes hiervoor aansprakelijk gesteld. Er volgt een rechtszaak voor de rechtbank in Breda, die Pieter Jenzes vrijspreekt. De officier gaat in hoger beroep en de zaak wordt behandeld bij de rechtbank in Den Bosch.

Die spreekt op 25 maart 1880 Pieter Jenzes opnieuw vrij, omdat niet voldoende is aangetoond dat het zijn schuld is.

De toedracht van het ongeluk wordt in de archiefstukken van de rechtbanken als volgt omschreven. "Op 8 december 1879 wordt loc 143 uit de loods gehaald en geplaatst voor trein 30 uit Tilburg. Loc 143 passeert de wissels 3,5 en 7. Als later rond elf uur de trein naar Rotterdam wissel 7 passeert loopt die uit de rails en belandt tussen wissel 5 en 7. Daarbij botst de trein tegen loc 40."

De machinist W. Schoutense probeerde te remmen (hij zag dat de wissel verkeerd stond), sprong uit de trein en liep daarbij kneuzingen op. Verder is er vooral materiële schade. Het klinkt aannemelijk dat Pieter Jenzes zich na dit voorval niet meer thuis voelde bij de Staatsspoorwegen. Hij is overgestapt naar de Zuider Stoomtram Maatschappij. Vanuit de Keizerstraat in Breda verhuist hij op 20 oktober 1880 naar Oosterhout.

Helaas hebben we geen foto van het Bredase ongeval, maar om een indruk te krijgen van de ravage die een ontspoorde stoomlocomotief kan aanrichten, deze foto van een treinongeluk bij Haps.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 8 mei 2009 om 14:33 uur

Spoorwegongelukken

vertelde op 29 februari 2012 om 15:20 uur

“Noodstop” in Berghem

vertelde op 20 februari 2009 om 15:30 uur

De kinderen van Muyserick