i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Berkel, Enschot en Heukelom
Tags:

Spoorsouvenirs

vertelde op 7 december 2007 om 15:41 uur

Berkel-Enschot ligt aan de spoorweg van Tilburg naar Den Bosch. Net als buurdorp Udenhout, had Berkel-Enschot een eigen station. Dit is in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw afgebroken. Op de plaats waar het heeft gestaan ligt nu een wei waarin schapen hun rustige leventje leiden.

Daartegenover is in de vorm van het pand Raadhuisstraat 1 nog wel iets behouden gebleven, namelijk het vroegere stationskoffiehuis. Dat is tegenwoordig een karakteristiek woonhuis. Meerdere spoorwachtershuisjes zijn gesloopt, zoals aan de Kraan en de Molenstraat in Berkel.

Eentje staat er nog. Het dateert van rond 1880. Het adres van dit huisje – eigendom van de gemeente Tilburg – is Enschotsebaan 16. Het staat vlakbij de Burgemeester Bechtweg, onderdeel van de nieuwe ring rond Tilburg. Tilburg wil het slopen. Het heeft geen monumentenstatus. [In de loop van 2008 is de sloop ook daadwerkelijk gerealiseerd. In ambtelijke taal heette dat "de belemmerende woning is geamoveerd". Redactie]

Op meerdere plaatsen langs het spoor lagen poeltjes die zijn ontstaan als zandwinning voor het ophogen van de spoordijk. De brandkuil achter Heuvelstraat 8 in Berkel is zo vermoedelijk ontstaan.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in de reeks Een Ons Brabant op 16 november 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 14 mei 2009 om 14:57 uur

Halte Helvoirt, een gepasseerd station

vertelde op 6 oktober 2010 om 09:38 uur

Het stationskoffiehuis

vertelde op 22 augustus 2007 om 11:48 uur

Een ijzeren levensader: Het Duits Lijntje