i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Wanroij
Tags:

Sportief in Wanroij

vertelde op 20 november 2009 om 13:46 uur

Sport behoort tegenwoordig bijna tot de vanzelfsprekendheden van het dagelijkse leven. Maar deze vorm van vrijetijdsbesteding is pas ruim een eeuw toegankelijk voor meer mensen dan alleen de elite. In Wanroij begon het in 1895.

Wanroij, Lando Broeren ging met 3 andere leden van Landmans Eendracht naar het Nederlands Kampioenschap Indoor TeamsDie eerste Wanroijse sportvereniging is Landmans Eendracht, een handboogschuttersgezelschap. De vereniging wordt door acht mannen opgericht in het café van herbergier F. Walraven. Achter het café worden twee schietbanen ingericht. De club voorziet duidelijk in een behoefte: binnen enkele maanden telt Landmans Eendracht al honderd leden.

Per paard en wagen gaan de schutters naar concoursen die verder weg liggen, zoals Vlijmen, Veghel, Helmond of Eindhoven. Tot het uitbreken van de oorlog bloeit de vereniging. Vijf jaar gedwongen stilzitten blijkt echter tamelijk dodelijk voor het verenigingsleven: na de bevrijding telt de vereniging nog maar zes leden. Maar dit kleine clubje houdt vol en in 1955 staat de teller alweer op dertig.

Bij het zeventigjarig bestaan in 1965 organiseert de vereniging een concours waarvoor 200 zestallen naar Wanroij komen. In 1972 neemt de club een zes-baansdoele in gebruik voorzien van - heel vooruitstrevend - elektrisch transport van de zes schietschijven. Bij het 85-jarig bestaan in 1980 wordt deze doele vervangen door een nieuwe, verrijdbare, mechanische doele.

Wanroij, het bestuur van Constantia in 1931 (foto: website Constantia)Voetbal is de tweede sport in Wanroij die een organisatie krijgt. Dat gebeurt op 25 december 1919 in het café van mejuffrouw de wed. Raaijmakers; daar wordt dan namelijk voetbalclub Willem I opgericht. “Indien de nieuwe vereeniging op den financieelen steun der ingezetenen mag rekenen, waaraan niet te twijfelen valt, dan zal zij weldra in groei en bloei toenemen”, voorspelt De Echo. Die voorspelling zal echter niet uitkomen. Omdat de geestelijke overheid niet al te enthousiast is over een dergelijke club, blijkt Willem I geen lang leven beschoren.

Wanroij, ConstantiaEen nieuwe club pakt het een aantal jaren later anders aan. In 1925 wordt Constantia opgericht. Men kiest voor de kleuren groen (de kleur van de hoop) en geel (de kleur van de pauselijke wimpel) én een geestelijk adviseur. Dat gaat beter. In 1931 krijgt Constantia een eigen voetbalveld. Het terrein wordt feestelijk geopend met een wedstrijd tegen voetbalclub Voorwaarts uit De Weebosch (Bergeijk). “De vreemde sportbroeders worden in het patronaat getracteerd op koffie en broodjes”, meldt het Boxmeers Weekblad. De wedstrijd eindigt in 0-0.

Wanroij, paardenconcours in 1988In deze zelfde tijd komen ook de paardenliefhebbers in clubverband bijeen. Vanaf 1932 nemen ze onder de naam Ons Gezel deel aan concoursen.

Na de oorlog krijgt sport nog veel meer de ruimte. Ook letterlijk: eind jaren vijftig wordt het eerste sportveldencomplex aangelegd. En in 1969 komt er een groot sportcomplex met drie voetbalvelden, twee tennisbanen, een handbalveld en een atletiekhoek. In 1976 wordt er een nieuwe sporthal gebouwd, ter vervanging van de oude aan de Schoolstraat.

Wanroij, UnicumInmiddels telt Wanroij bovendien een tennisvereniging (De Raam), een kindergymvereniging (Vivilja uit 1973), Motorclub Wanroij, handbalvereniging Wanroij, volleybalvereniging Unicum, Judoclub Yama Avashi en de jongste loot aan de sporttak, damesfietsvereniging Opzij uit 1991.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 8 augustus 2009 om 14:42 uur

Voetballen in Langenboom

vertelde op 4 april 2011 om 20:55 uur

Handboogschieten met geestelijke zegen

vertelde op 27 november 2009 om 12:26 uur

Handboogvereniging Gaudium Inter Nos, 1933