skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Spuitgasten

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 19 februari 2010
bijgewerkt op 18 november 2013
Vuur heeft een magische aantrekkingskracht op mensen. Wanneer we de sirene van een brandweerauto horen, willen we erachteraan. Ook brandweermannen moeten wel iets met vuur hebben.

Ditmaal is het geen menens - er is overduidelijk een demonstratie aan de gang. Aan publiek geen gebrek zo te zien. Zelfs bij Slagerij Van Exel staan ze voor de ramen te kijken. De winkel is vast gesloten, want het zal wel zondag zijn.

Het publiek heeft namelijk zondagse kleren aan, helemaal zoals het in de jaren ’50 van de vorige eeuw hoorde. Gelukkig is de foto duidelijk genoeg om mensen te herkennen.

Zijn dit brandweerlieden uit Boekel? Wat is er voor deze gelegenheid in brand gestoken? En wordt de plek van de foto herkend? Het BHIC is nieuwsgierig naar jullie reactie.

Reacties (17)

Mari van Haandel zei op 21 februari 2010 om 17:11
Dit zijn inderdaad brandweerlieden uit Boekel. Op de voorgrond Commandant Jan Aldenhuizen, aan de slang mogelijk will van Berlo (nu in Canada) aan de straalpijp Doth Beekmans? daartussen Harrie Althuizen en net daarachter Henk Vonk. Rechts Kareltje Reijbroek. In het publieknog enkele bekenden. De foto is genomen bij de opnamen van een film over Boekel in 1955 of 1956. De brandweer demonstreerde een oefening in het huis van Harrie Althuizen waarbij Anneke Althuizen door een dakraam werd "gered".
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 22 februari 2010 om 13:14
Bedankt voor je zeer informatieve reactie, Mari!
Weet je toevallig ook wat voor film in 1955 of 1956 werd gemaakt? Was het soms een film van Adolfs, een film met werkelijk iedereen en alles van het dorp. Later werden die films dan vertoond voor vaak volle zalen. Logisch, want vrijwel iedereen was opgenomen!
Ad van Haandel, Cdt.b.d. zei op 24 februari 2010 om 23:02
De brandweerlieden op de foto zijn allen vroegere collega's van de Vrijwillige Brandweer uit Boekel.
De foto is genomen op 22 mei 1956.
Bij gelegenheid van het 650 jaar bestaan van de gemeente Boekel is toen in de kerkdorpen Boekel en Venhorst een film opgenomen. Ook de Brandweer werd gevraagd een demonstratie te geven. Er werd gekozen voor "twee" oefeningen. De eerste oefening was in en bij de woning van Harrie Althuizen.
De deelnemers aan deze oefening hadden juist hun eerste brandweerdiploma behaald. Alleen de bevelvoerder Wim Peters, de pompbediener Martien van de Ven en mogelijk Frits van Lankveld waren de ouderen. In het boek "Boekel 650 jaar", uitgegeven in 1963 is een foto opgenomen van deze eerste oefening. Daar zien we dat Mej, Anneke Althuizen net gered wordt. Echter niet nadat ze tijdens de "redding" uit het dakraam kletsnat is gespoten. Dat was te danken aan de snelle inzet van de "waterploeg"!
Het aanwezige publiek en de brandweerlieden herrinneren zich deze hilarische gebeurtenis alsof het gistern is gebeurd
Welke instantie of bedrijf de film heeft opgenomen is mij niet bekend. In voornoemd boek zijn vele interesante foto's opgenomen van het vroegere Boekel.

Mierlo, 23 februari 2010
Ad van Haandel, Cdt b.d.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 25 februari 2010 om 15:00
Bedankt, meneer Van Haandel! Dankzij deze info krijgt onze foto nog meer achtergrond en kleur dan ze al had. Toch blijf ik vragen:
-Is de door u genoemde film in 1963, het jaar van het 650-jarig jubileum van Boekel, opgenomen, of op 22 mei 1956?
-Wij kennen bij het BHIC uiteraard het boek van 1963, maar we zijn benieuwd naar de film. Zijn er inwoners van Boekel die hier meer van weten?
Ad van Haandel zei op 25 februari 2010 om 16:42
Hr. Buijks,
Uw reactie op mijn bericht is zeer begrijpelijk. Ook ik was bij nader inzien niet gerust op het geschrevene.
Om toch meer duidelijkheid te verkrijgen heb ik kontakt opgenomen met de hr. Bart v.d.Ven van de Heemkundekring "Sint Achten op Boeckel" in Boekel. Van deze Heemkundekring ben ik zelf ook lid. We hebben overlegd hoe de werkelijkheid m.b.t. de foto is. Zowel Bart als ik "bijten" ons vast in het probleem en proberen de waarheid te achterhalen. Ook Bart zal kontakt met u opnemen zodra hij meer duidelijkheid heeft.
Bart van de Ven zei op 26 februari 2010 om 11:23
In samenspraak met de gebroeders van Haandel,zal ik trachten duidelijkheid te scheppen voor wat deze foto betreft.Deze zeer gewaardeerde oud brandweermannen zitten volgens mij op een verkeerd spoor.De eerste persoon op de foto is Jan Aldenhuijsen die we niet zien op de film die gemaakt is door een Duitse firma in opdracht van de plaatselijke EHBO.De tweede spuitgast is Willy van Berlo, die op 14 mei 1956 naar Amerika geemigreerd is en deze zien we ook niet terug op de film Ook zien we tussen het publiek brandweermannen staan die volgens hun uitmonstering van een ander korps moeten zijn.Volgens mij is dit geen oefening voor de film, maar een brandweer wedstrijd.Wie de andere personen op de foto zijn laat ik graag aan de gebroeders over.Beste Henk, uit welke schoenendoos komt deze foto? Groeten en graag tot een volgende keer.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 1 maart 2010 om 07:38
Beste Bart,
Om met jouw vraag te beginnen: de schoenendoos waaruit deze foto komt, is die van het BHIC!
En zo zie je maar weer dat het goed is om informatie te checken. Onze dank aan jullie beiden is groot!
Kennelijk weet jij meer van de EHBO-film. Is die toevallig nog aanwezig in Boekel?
Bart van de Ven zei op 1 maart 2010 om 16:31
Beste Henk.
Bedankt voor je reactie.Ik merk wel dat je niet altijd op de hoogte wordt gesteld van wat er allemaal in Grave gebeurd. Via de heemkundekring Sint Achten op Boeckel is er een copie van deze film anwezig in het genoemd archief en wordt daar al ongeveer een half jaar regelmatig vertoond. Het is maar dat je het weet. Groeten Bart.
p/s Binnenkort kom ik graag eens op bezoek samen met Kees van Ginneke.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 3 maart 2010 om 09:12
Beste Bart, de Graafse collega's treft geen blaam. Ik moet gewoon vaker in Grave komen. Dan krijg je die dagelijkse dingen vanzelf mee. Zal daar dit jaar eens werk van maken, maar dan wel na het voorjaar. En wie weet, misschien komen wij elkaar dan ook weer eens tegen.
En per slot van rekening is de EHBO-film nu helemaal in beeld!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 november 2018 om 21:13
Mijne heren,
Mijn vermoeden is dit foto 3 is na de 2 foto's :
https://www.bhic.nl/foto/4db1157c-45f9-11e3-8541-6fcdd8979413
https://www.bhic.nl/foto/4db275ac-45f9-11e3-84a2-3728031eb00b
Hierbij staat o.a. de tekst : Demonstratie brandweer in Kerkstraat-noord.
Datering22-08-1953
Fotograaf : Fotopersbureau Het Zuiden *
Op foto 2 & 3 zie ik dezelfde Harrie Althuizen al zegt op zich weinig.
De slangen die op foto 1 & 2 nog op gerold liggen komen op de foto bij dit verhaal = 3 , uit dezelfde richting.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 november 2018 om 21:35
p.s. De demonstratie van 22-08-1953 was ter gelegenheid van de opening / inzegening van de eerste brandweerkazerne van Boekel.
Hoe het daarvoor in zijn werk ging is een beetje vaag. Maar vrij recent hoorde ik van oud-brandweerman Jan van Haandel dat voor die tijd de brandweerwagen bij Garage Alhuizen ( later van Nuland ), links van de molen, stond.
Daarvoor stond een brandweerpomp op kar in een stenen gebouwtje voor de Sint-Janschool.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 11 november 2018 om 20:45
Correctie op vorige reactie ; Jan van Haandel moet zijn André van Haandel.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 14 november 2018 om 12:27
Daar zou je heel goed eens gelijk in kunnen hebben, Gerard! Die foto's lijken ontzettend veel op elkaar, dus de kans is groot dat ook deze foto in 1953 is genomen.

Leuk om te weten dat deze demonstratie werd gehouden ter gelegenheid van de opening van de eerste brandweerkazerne van Boekel. Kunnen anderen zich ook nog de situatie van vóór deze kazerne herinneren? Bedankt voor je interessante bijdragen, Gerard!
G.M. van Dam zei op 22 januari 2020 om 17:54
Ben op zoek naar het adres van ene zekere A. van Haandel. Dit op verzoek van de voormalige brandweercommandant R. v.d. Beele brandweer Horst. Deze heeft een ernstig ongeval gehad.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 januari 2020 om 09:35
Jee, G.M. van Dam, wat heftig. Hopelijk kan iemand die dit leest en meer weet over A. van Haandel je verder helpen? Misschien kun je nog iets meer over hem vertellen? A. van Haandel heeft wellicht ook bij de brandweer gezeten?
Norah zei op 23 januari 2020 om 11:28
Beste G.,

Als men de voorgaande berichten leest, dan zou deze mijnheer van Haandel in Mierlo wonen. Maar dit geldt voor 2010.
Aan te raden is, om in de telefoongids te kijken(online). Eventueel ook bij de Heemkundekring Boekel, hij was daar lid van.
Mvg.
Ad van Haandel zei op 15 september 2020 om 12:11
Beste G. van Dam.
Per toeval las ik het bericht van 22 January over het ongeval van voormalig commandant R. v.d Beele. Inmiddels ben ik in Januari al op bezoek geweest bij hem. Ik had en heb nog steeds contact met hem. Graag zou ik willen weten wie er naar mijn adres op zoek was. De heer v.d.Beele is nl. op de hoogte van mijn adres. Graag een reactie.
Msg . Ad v. Haandel

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen