i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Sterren dansen op het ijs

vertelde op 28 januari 2008 om 16:20 uur

Er is een tijd geweest dat twee Nederlandse kunstrijdsters aan de wereldtop stonden, Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel. Hun enorme populariteit dankte het duo aan de opkomst van de televisie als nieuw medium.

Wie nog geen tv had, keek bij buren of in de etalages van tv-winkels naar de golvende sprongen en sierlijke pirouettes van deze twee Hollandse ‘queens’ op het ijs.

Dijkstra en Haanappel zorgden in de jaren zestig voor een nationale schaatskoorts en waren een voorbeeld voor vele meisjes. Wellicht ook voor deze meisjes , wie zal het zeggen?

Dit leuke kiekje (‘60) is waarschijnlijk gemaakt in de overdekte schaatsbaan in ’s-Hertogenbosch, maar we hebben het vermoeden dat deze meisjes uit Oss of omgeving komen.

Wie herkent (één van) de meisjes op deze foto of weet waar deze foto genomen is?

Het BHIC is erg benieuwd naar jouw verhaal.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Petra Vreenegoor zei op 28 januari 2008 om 16:24 uur

In het zondagsnieuws oss van 11 nov. 2007 zag ik op pag. 5 (sterren dansen op het ijs) een foto die ik herkende van vroeger. Twee meisjes op de foto's (de buitenste) zijn de nichtjes van mijn vader en de foto is niet uit 1960 maar 1967 en inderdaad in 's Hertogenbosch op de kunstijsbaan genomen, die ze hadden afgehuurd. Ze logeerden voor een paar weken bij ons in Oss. Ze kwamen niet uit Oss, maar waren over uit de States, ze zijn volgens mij in Haarlem geboren. De dames zijn beide woonachtig in Amerika.
Mijn vader kan er meer over vertellen, maar geen leuke anekdote volgens mij. Hij is inmiddels 82 en heeft geen computer.
Vriendelijke groet,

Petra Vreenegoor zei op 28 januari 2008 om 16:27 uur

1e meisje links: Lidie Vreenegoor (was toen 32 jaar); middelste meisje: Truus; 3e meisje: Herma Vreenegoor (zij was 19 op de foto). Foto genomen in 1967 op de schaatsbaan in Den Bosch.

De meisjes (niet Truus) zijn geboren in Haarlem en in 1957 geëmigreerd naar USA. Herma woont nu in Palm Springs en
Lidie woont in California.

Koos zei op 18 januari 2011 om 15:34 uur

De middelste is Truusje Geradts
Jarenlang trainster in den bosch geweest en zelf ook een goede soliste geweest

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: