skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Stilte!

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 26 april 2011
bijgewerkt op 18 november 2013
De fotograaf koos een mooi moment: zojuist nog hoorden we tromgeroffel, maar nu is het even doodstil. In de jaren ’60 van de vorige eeuw was de K(atholieke) A(rbeiders) J(eugd) in Veghel een bloeiende vereniging met een eigen tamboercorps. Misschien moesten deze jongens officieel optreden, want zij hebben hun uniform aan.

Zouden er bekenden bij staan? Uiteraard hopen we dat die reageren en hun verhaal vertellen: over het corps en over de KAJ Veghel.

Maar we willen ook weten waar de tamboers stonden opgesteld en of deze plek nog bestaat.

In een snel veranderende plaats zoals Veghel zou alleen dat al een wonder zijn!

We zijn dan ook erg benieuwd naar jullie reacties. 

Reacties (8)

De heer Simons, Veghel (telefonisch) zei op 5 mei 2011 om 11:26
Mooi om mezelf terug te zien als tambour-maître, helemaal links op deze foto. Ik was toen een jaar of 18-20, kort voor mijn diensttijd. Die bracht ik door bij de Technische Troepen in de Kromhoutkazerne in Utrecht. Ook daar was een drumband en ook daar werd ik tambour-maître.
Van de mannen op deze foto is bijna de helft overleden. Van een aantal ken ik de namen. Bezijden de drie rijen staan de twee instructeurs: vooraan Jan Vos, en achteraan Van Berkel (van de kuiperij op de Heuvel in Veghel). De 3e van links is Bart Kuijpers, de 4e Henk Nieuwenhuizen. De kleine man in de 2e rij is Toon Timmermans. De man met de meest rechtse grote trom is Sjaak vd Laar.
De foto werd genomen op de speelplaats bij het KAJ-gebouw, bij de Korte Kerkstraat. Maar omdat ik als beroepsmilitair lange tijd in Duitsland heb gewoond, herinner ik me van de gebouwen op de achtergrond weinig. Het fabrieksgebouw op de achtergrond midden zou misschien Bakkerij vd Zanden kunnen zijn, en de fabrieksschoorsteen hoort mogelijk bij de zuivelfabriek.
Van mijn tijd als KAJ-er herinner ik me ook met veel genoegen de Klompendansclub. Daar is nog 'n huwelijk uit voortgekomen.
Bart Kuijpers, Veghel (via e-mail) zei op 17 mei 2011 om 12:22
Deze foto van de K.A.J.-drumband is gemaakt in 1952. Dit was achter op de plaats van het toenmalige Kajottershuis in de Deken van Miertstraat. Daar waar nu een parkeerplaats is, recht tegenover het nonnenklooster. De mooie uniformen die deze jongens aan hadden, hebben ze gedeeltelijk zelf moeten betalen. Sparen 0,50 cent per week. Op deze foto staan nog verschillende personen die men dagelijks in de Veghelse straten kan tegen komen. Harry Simons, Willie v/d Nieuwenhuizen, Jan Dufhuis, Wim Stoffelen, Toon Timmermans,Bart Kuijpers, Jan v/d Tillaart,Ad Vos.Misschien ben ik er enkele vergeten. Verschillende personen zijn helaas inmiddels overleden. Er zijn er ook nog enkele geëmigreerd. Deze drumband heeft in die periode verschillende serenades gebracht in het Veghelse. Het ging toen n.l. niet zo heel goed met de harmonie. Een paar jaar later is deze drumband door Harmonie de Eendracht overgenomen.

Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 17 mei 2011 om 12:25
Bart, een mooie aanvulling op hetgeen we van meneer Simons ontvingen. Hij is dan hoogstwaarschijnlijk de Harry Simons die jij noemt. En je noemt ook jouw eigen naam!
Bedankt!
W. van den Nieuwenhuijzen (telefonisch) zei op 24 mei 2011 om 12:00
Dat van 1952, dat kan wel kloppen: ik was toen zelf net 18 (ben van ’34) en pas lid geworden. Jan Vos was toen voorzitter, hij had de boel opgestart. We gaven als KAJotters acte de presence met de drumband bij nieuwjaarswensen aan de burgemeester en de pastoor, bij 50-jarige huwelijken, op Koninginnedag en dergelijke. We hadden een aalmoezenier uit Udenhout: daar zijn we ook wel eens geweest bij een instelling voor geestelijk gehandicapten.
Wat misschien ook wel aardig is om te vertellen: we deden als drumband in 1953 mee met de Airbornemars in Oosterbeek. Dat was ter herinnering aan de Slag om Arnhem. We liepen de volle 25 km, maar zonder instrumenten. Een kilometer of twee voor de aankomst stonden die klaar, zodat we al spelend binnen konden komen.
De foto is genomen op de speelplaats bij het Patronaat, dat is nu waar een parkeerplein aan de Deken van Miertstraat is. We konden daar oefenen, ook in het marcheren.
We deden ook wel mee aan concoursen voor drumband, en we hebben vast wel eens een prijs gewonnen, maar ik kan me niet herinneren dat daar ooit een eerste prijs bij was.
De KAJ organiseerde ook andere activiteiten, zoals toneelspelen, lopen, voetbalwedstrijden, kortom van alles om de jeugd zinvol van de straat te houden.
Mevr. F. Waals zei op 26 mei 2011 om 13:11
Graag wil ik wel even uitsluitsel geven over het gebouw met schoorsteen op de achtergrond. Dit was de bakkerij van Jan van Leur. Het pand van Van Leur stond op de hoek Molenstraat - Kalverstraat. Daar ik in die tijd in laatstgenoemde straat woonde, is me de situatie bij gevolg goed bekend.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 26 mei 2011 om 15:01
@W. van den Nieuwenhuijzen: Interessante aanvullingen! Ik blijf toch benieuwd hoe vaak de KAJotters nu in de prijzen zijn gevallen ;-)

@F. Waals: Aha, dus dat mysterie is opgelost. Dank voor deze opmerking! Staat het pand van de bakkerij er overigens nog?
Mevr. F. Waals zei op 29 mei 2011 om 16:09
Het pand van de bakkerij is zoals het overgrote deel van de woningen en winkel-woonhuizen aan de Molenstraat, Kalverstraat, Kerkstraat en Deken van Miertstraat, in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw,ten prooi gevallen aan de realisatie van een winkelcentrum, destijds "Komplan Veghel", genaamd.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 29 mei 2011 om 21:39
@F. Waals: He wat jammer. Het is wel een ontwikkeling die je in veel plaatsen terugziet. Gelukkig gaan de herinneringen hieraan (en de meeste foto's) niet verloren.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.