i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Grave
Jaar: 1688
Tags:

Stokslagen op Nieuwjaarsdag

vertelde op 9 januari 2015 om 12:34 uur

Aan het begin van een nieuw jaar schud je waarschijnlijk tientallen handjes, geef je nog drie keer zoveel zoenen en wens je iedereen in je omgeving een gelukkig nieuwjaar. Misschien hou je niet zo van dit ritueel en kunnen al die handjes en kusjes je gestolen worden, maar in 1688 kreeg ene Jacobus de Haen een wel héél vreemd en pijnlijk antwoord op zijn nieuwjaarswensen...

Op een waarschijnlijk bitterkoude Nieuwjaarsdag 1688, tussen 8 en 9 uur 's ochtends was Jacobus de Haen, een rechtenstudent, samen met zijn vrouw, moeder en zussen op weg naar de kerk om de mis bij te wonen. Onderweg kwam hij een zekere Acchijn tegen, een jonge adjudant uit het Waalse regiment, dat in Grave gelegerd was.

Jacobus nam netjes zijn hoed af en wenste de jonge adjudant een 'geluksaligh jaar'. Acchijn gaf hem echter geen hand of een gelukswens, maar pakte zonder enige aanleiding zijn rottingh (of stok) en stootte hiermee tegen Jacobus' borst, waardoor hij bijna struikelde!

Acchijns woede was hiermee nog lang niet bekoeld. Integendeel, hij gaf de student maar liefst 25 'slaegs op sijn hooft ende lijff'. Zo verklaren twee getuigen bij de Graafse notaris Ludolph de Haen, die het hele gebeuren vanuit hun huis gade hebben geslagen.
Arme Jacobus! Zijn nieuwe jaar was niet bepaald 'gelukkig en gezond' begonnen met vele blauwe plekken en wie weet welke ernstige verwondingen hij nog meer had opgelopen? Laten we hopen dat de rest van 1688 voor hem wat rustiger is verlopen...

Voor de liefhebbers van oud schrift: kun jij het incident helemaal ontcijferen?

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 7 mei 2008 om 12:34 uur

Criminaliteit in Gestel

vertelde op 8 december 2014 om 12:20 uur

Udense soldaat veroordeeld voor 'desertie'