i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Erp
Tags:

Stoomzuivelfabriek “Sint Jozef”

vertelde op 30 juli 2007 om 11:26 uur

In 1999 betrok 'Empella fietsen' (opgericht door Ad van Empel) dit pand om er zijn race- en crossfietsen te bouwen. Het bedrijf levert fietsen zoals de Empella Bonfire aan nationaal en internationaal bekende renners, onder wie enkele wereldkampioenen, zoals Daphny van den Brand.

Het pand waarin al dat moois wordt gemaakt is ooit voor een heel ander doel neergezet. Het is namelijk het gebouw van de voormalige stoomzuivelfabriek “Sint Jozef”, alweer ruim honderd jaar geleden, in 1916, opgericht. Directeur was toen de heer Bierens, rond 1925 opgevolgd door Frans van de Ven. [Zie opmerking van Gerard Barten hieronder].

De zuivelfabriek bloeide en groeide: in 1929 en in 1935 moest er uitgebreid worden. Na de Tweede Wereldoorlog vond er een enorme schaalvergroting plaats in de zuivelindustrie, waardoor veel plaatselijke zuivelfabriekjes overbodig werden. Zo ook in Erp. Sint Jozef stopte de productie in 1955.

voormalige zuivelfabriek, eerste steen

Daarmee was het gebouw nog niet overbodig: van 1955 tot en met 1998 was hier de winkel van de Boerenbond (in de volksmond ‘t pakhuis) gevestigd. En nu bouwt Empella er dus zijn fietsen.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Gerard Barten zei op 25 januari 2010 om 21:35 uur

Een kleine correctie: volgens Maria en Corry, zijn oudste dochters, werd Frans van de Ven in december 1925 directeur van Sint Jozef, als opvolger van de heer Bierens die dezelfde functie ging bekleden bij Sint Lambertus aan de Heuvelstraat in Veghel.
vr. gr.

Mariët Bruggeman bhic zei op 26 januari 2010 om 12:12 uur

Beste Gerard,
hartelijk dank voor je correctie. Het verhaal is nu aangepast.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: