i

Straatrace bij maanlicht

vertelde op 25 november 2009 om 14:10 uur

Op zondagavond was het meestal uitgestorven in Sint Tunnis. Maar niet op 19 oktober 1883. Tegen negen uur was het op de Perdshemel een drukte van belang. Gelukkig scheen de maan helder (straatverlichting was er nog niet). Er werden weddenschappen afgesloten, want om negen uur precies zou er over de volle lengte van de straat, zo’n 300 meter, geracet worden tussen… een geit en een paard.

Het was allemaal snel geïmproviseerd: de weddenschap tussen de eigenaars van beide dieren was duidelijk geïnspireerd door de geest uit de fles. Het toegestroomde publiek stelde zich langs de kant van de weg op. Een echte parcoursafsluiting was er natuurlijk niet, maar er waren mensen genoeg die die rol wel op zich wilden nemen.

Paard en geit stelden zich met hun respectieve berijders op (of zou de geit alleen maar een begeleider gehad hebben?). Het startsein luidde geheel in stijl: “een twee drie, vooruit met de geit” waarop beide dieren de weg oprenden. Het Boxmeers Weekblad kenschetst de ruiter te paard met enige ironie als “kunstrijder”. Blijkbaar flink onder invloed slaagde de ruiter erin een mooie imitatie te geven van “den rijtoer van den dronken Zeeuwschen boer”, aldus de krant.

De geit hield ook niet echt een rechte baan aan: hij botste onderweg onzachtzinnig tegen een van de toeschouwers op. Maar blijkbaar is het makkelijker om een geit recht te houden dan een paard, want de geit kwam het eerst bij de finish aan. Zijn eigenaar verdiende daarmee de overwinningspremie van 40 glazen bier, genoeg om de rest van de avond “in gulle vroomheid door te brengen”.

De oude straatnaam Perdshemel bestaat helaas niet meer. (Weet iemand trouwens waar die naam vandaan komt?).

Tegenwoordig is dit de Kolonel Silvertoplaan. Nu zou Silvertop wel een mooie naam kunnen zijn voor een (echt) racepaard, maar de nieuwe straatnaam herinnert aan de 32-jarige Engelse luitenant-kolonel David Arthur Henry Silvertop. Samen met luitenant-kolonel H.G. Orr werd hij op 25 september 1944, tijdens de bevrijding van Sint Anthonis, dodelijk getroffen door kogels van wegvluchtende Duitsers op de hoek van de Lepelstraat en de Perdshemel.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Geert Schrijen zei op 28 december 2008 om 20:49 uur

volgens mij werden daar vroeger paarden begraven.

Mariët Bruggeman bhic zei op 5 januari 2009 om 13:02 uur

Beste Geert, jouw veronderstelling klink wel heel aannemelijk. Bedankt voor je opmerking.

ErikWillems zei op 21 april 2009 om 21:57 uur

Kolonel Silvertop was een Engelsman en geen Amerikaan

Rien Wols bhic zei op 18 december 2009 om 08:36 uur

@Erik,
Je hebt helemaal gelijk! Ik heb de tekst inmiddels aangepast, hartelijk dank voor je opmerking. Sorry dat het zo lang geduurd heeft, voordat we hier op gereageerd hebben :-(

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 23 augustus 2009 om 11:43 uur

Metworstrennen, 1740-nu

vertelde op 8 december 2010 om 11:19 uur

Oss in de ban van motoren