skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Stralende schapenhoedster

De vrolijkheid spat van de foto af: een stralende schapenhoedster, vereeuwigd door fotograaf Harry van Liempd. Tussen Schijndel en Veghel loopt zij (begin vorige eeuw?) met haar grote schare schapen over landerijen.

Schapen hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in de agrarische traditie van het Brabantse landschap. Vrijwel elk dorp kent tot ongeveer in de jaren twintig van de vorige eeuw één of  meer schaapskuddes. Dagelijks wordt het vee van de stal naar het veld gedreven.

Grote boeren hebben een grote eigen kudde schapen en een schaapskooi, maar kleinere boeren laten hun schapen hoeden door een gezamenlijk gehuurde kracht, of een van hun kinderen. Of hun vrouw, zoals hier mogelijk (?) op deze foto.

Onder toeziend oog van de herder lopen de dieren op en langs wegbermen, braakliggend akkerland, schrale hellingen en heideterreinen. Zo wordt het landschap optimaal benut met als opbrengst: wol en mest. Die mest wordt doorgaans in de schaapskooien gewonnen, hoewel het ook wel gebeurt dat er illegaal schapenkeutels worden geraapt in andermans weiden. Wie daarop wordt betrapt, wordt direct op de bon geslingerd.

Behalve de maker van deze foto (en zelfs daarover bespeuren we her en der twijfels) weten we vrijwel niets over deze foto. Jij wel? Vertel het ons!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Reacties (11)

riavanzutphen zei op 10 september 2019 om 20:55
Marilou Nillesen, zou ik het identificatienummer mogen hebben van deze foto. Ik kan deze foto nog niet vinden omdat de foto nog geen tekst bevat. Ik wil via Oud Veghel reacties vragen wie de boerderij herkent in Veghel of Schijndel of misschien deze schapenhoedster. Harry van Liempd die deze foto genomen of gereproduceerd heeft, maakte foto's vanaf 1955. Mogelijk is het een foto die hij in zijn beginperiode gemaakt heeft en als dat niet zo is dan is hij gereproduceerd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 september 2019 om 11:58
O, dat is leuk, Ria! Het nummer is: 1915-003338

Hopelijk levert het meer informatie op, het zou mooi zijn als we meer over deze mevrouw te weten zouden komen!
riavanzutphen zei op 13 september 2019 om 11:36
Ik denk dat dit meisje speciaal voor deze foto haar zondagse kleren heeft aangetrokken!. Haar gouden ketting mocht ze natuurlijk niet aan van haar moeder! In ieder geval droegen deze meisjes in 1955 niet meer zulke kleren!! Eerder gewoon schorten met een jurk daaronder. Mijn jongste tante was in 1955 16 jaar oud. Mijn moeder toen 30 jaar. De haren van dit meisje zitten ook erg netjes! Conclusie van mij Harrie van Liempd heeft deze foto niet zelf gemaakt!
Norah zei op 13 september 2019 om 12:48
Nummer foto en uiterlijk schapenhoedster, je gaat dan toch ook denken aan 1915.
Ik geef Ria gelijk.
riavanzutphen zei op 13 september 2019 om 19:52
Mensen uit Veghel het is belangrijk dat deze mooie foto niet van commentaar kan worden voorzien door het BHIC als zij niet weten van waar, wie en misschien waarom? Kijk nog eens goed naar die boerderij! Misschien herkent iemand de plaats en misschien ook wel de schapenhoedster
Ralf Hesen zei op 11 mei 2020 om 11:10
Zou dit niet de oude boerderij kunnen zijn op de williebrordushoek 10?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 mei 2020 om 15:24
Dank voor je suggestie, Ralf! Wie kan dit bevestigen, of wie weet meer? We horen het graag.
riavanzutphen zei op 16 mei 2020 om 14:30
Hallo, in die straat woont op Willibrordushoek 4A nog een nicht van mijn overleden man. Ze is al ver in de 90. Misschien kan zij een aanknopingspunt geven.
Je hoort nog van me.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 mei 2020 om 19:14
Oh heel graag, Ria! Alvast veel dank voor de moeite die je wil nemen!
riavanzutphen zei op 18 mei 2020 om 12:50
Helaas, vandaag bericht ontvangen dat zij de boerderij niet herkent! Erg jammer!! Zijn er bij het Bhic geen foto’s van boerderijen aan de Willibrordushoek van vroeger? Het is zo’n type boerderij gebouwd tussen 1860 - 1930 te zien aan de bouwstijl! En waarom denkt Ralf Hesen dat deze boerderij daar staat!! Ik weet dat achter de Willibrordushoek een bos staat wat vroeger bij Ligtenburg hoorde!!! Is dat dan een aanknopingspunt voor Ralf Hesen?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 mei 2020 om 15:10
Hallo Ria, bedankt voor je berichtje. Jammer dat deze dame de boerderij niet herkent, maar je hebt het in ieder geval geprobeerd. Een snelle zoektocht binnen onze collectie levert geen bruikbare foto op, maar mogelijk heeft Ralf toch houvast aan je informatie... We wachten af!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!