skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Sursum Corda ("Verheft uw hart")

Cor Kerstens
Cor Kerstens
vertelde op 22 november 2015
bijgewerkt op 8 januari 2019
Sursum Corda (Latijns voor "Verheft uw hart") was de naam van het onderhoudsfonds van de ‘gemeentewoning’ van de Nederlands hervormde kerk te Leur. Ook het gebouw kreeg die naam.

Op 14 maart 1912 overleed mej. Alida van der Poest Clement. In haar testament liet zij haar woning op het adres Vaartkant, thans Lichttorenhoofd 5, na aan de Nederlands hervormde kerk te Leur. Zij had de woning daar in 1906 laten bouwen. Er was echter een beperking aan het eigendom verbonden. Mej. P. van der Poest Clement kon het huis te allen tijde voor 200 gulden per jaar huren. Zij zag echter vrijwillig van dit recht af waardoor de kerk zonder beperkingen over het huis kon beschikken.

Op voorstel van Sijbrand Caspar Jan Heerma van Voss, van 1870 tot 1920 kerkvoogd van de gemeente, kreeg het gebouw de bestemming als ‘gemeentewoning’. Hierdoor konden kerkelijke activiteiten zoals catechisatie, zondagsschool, vergaderingen, bijeenkomsten van diverse verenigingen, bibliotheek en Bijbelmuseum, die tot dusver in de kerk plaatsvonden, verplaatst worden naar de ‘gemeentewoning’.

Een probleem was echter het onderhoud. Dit werd opgelost door de stichting van een onderhoudsfonds dat de naam kreeg ‘Sursum Corda’. S.C.J. Heerma van Voss stortte 20.000 gulden in het fonds. Uit de renteopbrengsten werd het onderhoud betaald. Om ook grote vergaderingen in het gebouw te kunnen houden liet S.C. J. Heerma van Voss op zijn kosten een zaal en kamer bijbouwen. Ook werd een vertrek ingericht voor het houden van kerkenraadsvergaderingen en het opbergen van het archief van de hervormde gemeente.

Op tweede Kerstdag 1912, ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van de hervormde gemeente Leur, werd het gebouw plechtig in gebruik genomen. Na de samenvoeging van de hervormde gemeenten Etten en Leur werd in 1970 het nieuwe kerkelijk centrum ‘De Baai’ geopend. Alle activiteiten van Sursum Corda werden naar deze locatie overgebracht. Dit nieuwe gebouw werd mede gefinancierd uit de opbrengst van de ‘gemeentewoning’(46.000 gulden) en de effecten uit het fonds ‘Sursum Corda’. Nieuwe eigenaar van de ‘gemeentewoning’ werd de psychiatrische inrichting ‘St. Antonius’ (Het Hooghuys). Momenteel is er een makelaarskantoor in gevestigd.

De beschrijving van het gebouw luidt: een samengesteld een- en tweelaags bouwwerk met dwarsgedeelte waarin ingang gevat tussen twee vooruitspringende gedeelten met nok loodrecht op de straat en topgevels. Ingang met panelendeur en Jugendstil ijzerwerk en dubbel bovenlicht met natuurstenen middenzuiltje. Sinds dit jaar heeft het de status van gemeentelijk monument.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen