i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Liempde
Tags:

’t Haantje zorgt voor zuivel

vertelde op 27 juli 2016 om 14:32 uur

Als paddestoelen schieten de coöperatieve zuivelfabrieken eind negentiende eeuw uit de zandgronden van Noord-Brabant (en Limburg). Samenwerking is het toverwoord voor de boerenbedrijven die er dan beroerd voor staan. Ook in Liempde worden de handen in een geslagen.

Zuivelcoöperatie 't Haantje in Liempde

De coöperatie verrijst op de plek van het huidige Raadhuisplein in Liempde. Om hun boterfabriek te kunnen bouwen, kopen de initiatiefnemers de toren van de schuurkerk die in 1864 afbrandde.

Niet de stenen, ook het kruis, de wijzerplaat en de torenhaan worden meegenomen. Als de fabriek klaar is, wordt de oude torenhaan op het dak geplaatst.

Over de naam voor de zuivelinrichting hoeft dan niet meer te worden nagedacht: dat wordt ’t Haantje. In 1952 komt een einde aan de zuivelfabriek. Zijn er in Liempde nog mensen die zich dit nog kunnen herinneren?

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Arnold van den Broek, voorzitter Kèk Liemt zei op 5 december 2017 om 17:25 uur

Wil je meer weten over coöperatieve stoomzuivelfabriek 't Haantje, op de plek waar nu cafetaria De Vuurput zit, bezoek dan in het weekend D'n Liempdse Herd, Barrierweg 4 te Liempde (open tussen 11:00 en 16:00 uur). Op een heuse touch-table op de voormalige schelft kun je grasduinen over de historie van deze zuivelfabriek. Kijk ook eens op www.liempdsenherd.nl

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 6 december 2017 om 09:42 uur

Bedankt voor het delen van deze link, Arnold! Leuk dat er op een eigentijdse manier (met een touch-table) aandacht wordt besteed aan de oude stoomzuivelfabriek.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 21 november 2009 om 16:40 uur

Stoomzuivelfabriek St. Jozeph

vertelde op 12 november 2008 om 12:52 uur

Van Piepkesroom naar Eendrachtszuivel