
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Aan het comité dat gevormd was om de kapel te realiseren schonk Guus van Erp een stuk bosgrond, een uitloper van natuurgebied Den Brand. In een wei tegenover het bos waar het kapelletje moest komen verzorgde de fanfare Moed en Volharding een concert om het eerste geld in te zamelen. Ook was er een symbolische verkoop van bakstenen. Maar de opbrengst viel bitter tegen. Pastoor Van Welie was niet bijster enthousiast en bedacht de volgende zondag een donderpreek te houden, met gelijk in de week daarop een huis-aan-huiscollecte. Dat hielp!
De bouw ging door, maar er moest nog wel beknibbeld worden op de kosten. Architect Jos Bedaux verzorgde de tekening en het bestek en er werd een oproep gedaan aan de Udenhoutse bouwvakkers om de kapel in hun vrije tijd te bouwen en dat gebeurde. Op 4 mei 1946 legde de burgemeester de eerste steen en Luc van Hoek beloofde een mooi Mariabeeld te maken. In 1947 werd de devotiekapel geschonken aan de parochie van de H. Lambertuskerk.
In 1948 onthulde burgemeester Mr. W. TH. M. Verhoeven er een gedenksteen met de namen van de oorlogsslachtoffers en van twee mannen die hun leven gegeven hadden in de oorlog van Nederlands-Indië. Daaraan ging een processie vanuit de kerk vooraf met voorop de plaatselijke harmonie. Het was een feestelijke gebeuren voor heel de bevolking!
Maar toen er laat in 1948 klaarheid kwam in de financiën en de nieuwe pastoor Prinsen er achter kwam dat de pot leeg was, terwijl er nog verschillende rekeningen betaald moesten worden, werd de kapel direct weer teruggeschonken aan het comité!
Een lid van het comité gaf openheid van zaken op de preekstoel in de kerk en er volgde weer een huis-aan-huiscollecte. Dat deed de flinke duit in het zakje die nog hard nodig was. Ook was er een onderhoud tussen de burgemeester, de pastoor en de toenmalige directeur van het steenfabriek in Udenhout die die dag de stenen schonk. Na enkele weken kon de kapel schuldenvrij worden opgeleverd.
Pastoor Prinsen heeft zich nog wel ingezet voor het verfraaien van de kapel. Een van de schilders was Bart Hoogaars, een onderduiker uit Uden die in de oorlogsjaren ondergedoken was in Udenhout. Ook schonk Prinsen nog een waterput die nodig was voor het schrobben en het water voor de bloemen. De gesmede boog boven de waterput is geschonken door de plaatselijke smid Willeke van de Loo.
Jarenlang is er in de meimaand op dinsdag- en donderdagavond de rozenkrans gebeden in de kapel, uit dankbaarheid voor deze fraaie kapel die de Udenhoutse bevolking niet meer zou willen missen.