skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Tanken bij Petra

De Reekse molen langs de rijksweg is voor velen een begrip, evenals de bandenhandel en het tankstation. Maar het benzinemerk Petra behoort alweer een halve eeuw tot het verleden. Ook de bus is in onze ogen een museumstuk; exact dit type rijdt nog rond op de eilanden Malta en Gozo.

Reek, benzinepomp bij de molen, c. 1960Gaan er bellen bij je rinkelen als je deze foto ziet? Je bent hier vast vaak voorbijgekomen, misschien zelfs gestopt om te tanken, of om nieuwe banden te kopen.

In dat geval heb je vast de mensen gekend die hier woonden en werkten, en misschien heb je ook verhalen over hen gehoord.

Het BHIC heeft deze foto geselecteerd voor zijn webproject “Rijksweg ’s-Hertogenbosch-Grave”, maar zoekt er nog wat gegevens bij.

Aarzel dus niet en stuur je reacties.

Reacties (6)

H van de Laar zei op 14 december 2008 om 10:49
Hallo, degene die staat te tanken is mijn zwager Co Arts, toen nog alleen werkzaam op het tankstation Petra. Momenteel woonachtig in Oud Turnhout België. Heb je vragen aan hem, mail hem dan cocorry100hotmail.com of neem telefonisch contact met hem op 0032 14 451055.

Groet,
H. v d Laar
Borretstr 48
5421El Gemert
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 15 december 2008 om 09:38
Goeiemorgen, H.vd Laar!
Prima dat u uw zwager hebt geïdentificeerd. Wij gaan contact met hem opnemen, en wie weet wat voor herinneringen er loskomen.
Mien Koolen-Arts uit Landerd zei op 15 december 2008 om 16:38
De foto is omstreeks 1965 gemaakt. De bus is waarschijnlijk van Fassbender uit Schijndel – die kwamen ook voor hun banden naar dit tankstation. Mijn broer Ko is de bus aan het voltanken.

Mijn ouders exploiteerden het tankstation. Jan Arts, mijn vader, was eerst taxateur bij de Wederopbouw en wij woonden in Ravenstein. Aangezien ons gezin 14 kinderen telde, hadden mijn ouders er wel oren naar, toen de PETRA (de Petroleum Associatie) de mogelijkheid bood het tankstation te gaan uitbaten. Evenals de molen was het toen eigendom van Jan van den Hoogen. Mijn broers Herman en Ko bedienden de pompen.
Na verloop van tijd bleek dat het lucratief was ook banden te plakken, en van die activiteit was het maar een klein stapje naar de bandenverkoop. Ook de politie en de wegenwacht speelden daar een positieve rol in, want bij bandenpech in deze regio werden automobilisten door deze instanties altijd naar ons doorverwezen. Ziedaar de oorsprong van Bandenhandel De Molen.

Inmiddels waren alle broers bij het bedrijf betrokken geraakt. Zij mochten van vader gelukkig wel doorleren (de UTS) en leerden de praktijk thuis op het bedrijf. Op de achtergrond – ons gezin bewoonde het huis bij het tankstation - was moeder de spil van het bedrijf. Er was altijd koffie en wanneer er in de buurt weer eens een ongeluk was gebeurd, zorgde moeder voor een pan soep. Talloze politiemensen, hulpverleners en slachtoffers (voorzover die niet naar het ziekenhuis waren gebracht of erger) hebben bij ons de inwendige mens kunnen versterken.
Hanneke Meulenaars, namens BHIC bhic zei op 16 december 2008 om 12:41
Beste Mien Koolen,
wat een geweldige aanvulling. In die tijd al een bedrijf met een regionale uitstraling. Weet u ook nog hoe duur (goedkoop) de benzine toen was?
Jeroen Arts zei op 16 december 2008 om 22:51
Even een vraagje aan Mien Koolen-Arts:

Ik ben benieuwd of Jan Arts de Jan Arts was die in het 'gele huis' aan de Graafsestraat woonde, waar later de Jozefschool werd gebouwd en waar nu appartementen staan? Een (achter-?)kleinzoon daarvan heeft nu de bloemenwinkel bij de V&D in Oss, toch?

Als dat zo is, dan bent u familie van mij... Mijn overgrootvader was namelijk Bertus Arts, een broer van Jan Arts, geboren uit Huisseling.

Ik ben benieuwd.

Groeten,
M.v.Irsel (schoonzoon van Jan Arts) zei op 28 november 2010 om 12:34
Jan Arts is geboren in Wijk bij Duurste. Heeft in Soestdijk en Ravenstein gewoond. Is geen familie van de Arts die in het gele huis woonde

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!