i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Lith
Tags:

Toneelvereniging?

vertelde op 3 mei 2009 om 12:22 uur

Bij de presentatie van de digitale geschiedenisboekjes van de gemeente Lith heeft het BHIC veel oude foto's gescand die door de inwoners waren meegebracht. Van lang niet alle foto's is bekend wie er op staan, waar ze gemaakt zijn, wanneer ze genomen zijn, etc.

Gerda Willemse gaf ons deze foto van een toneeluitvoering. Zien we hier de toneelvereniging van Lith? Welk stuk werd er opgevoerd en wanneer en waar vond dat plaats? Wie zijn de personen op de voorgrond?

Blaas dit beeld nieuw leven in met je kennis!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

Leo de Blank zei op 16 januari 2009 om 17:33 uur

De foto is gemaakt in 1942 ter gelegenheid van het 40 jarig jubileum van Pastoor v/d Linden wordt een gezamelijke voorstelling gegeven door een aantal Lithse Verenigingen. Behalve de toneelclub "Kunst Na Arbeid" dragen ook de Vrouwenbond, de Fanfare en diverse anderen hun steentje bij. De stukken voor deze jubileumvoorstelling werden geschreven door Kapelaan van Lieshout. In deze voorstelling ook Kees en Koen gespeelt door Sjef de Smid en Jan Romeinders. Aardig detail: De voorstelling kende 2 uitvoeringen. De eerste op Zondagmiddag voor de dames en de tweede op zondagavond voor de heren
De heren in de kinder wagen zijn Sjef (van Heerewaarden) de Smid en Jan Romeinders. Voor meer info kijk op www.lithserevu.nl op de geschiedenis pagina's is alles te lezen vanaf 1942.

Groet,

Leo de Blank

Gerda Willemse v. Sonsbeek zei op 18 februari 2010 om 22:15 uur

Ik ben met ons Moeder, Grada van Sonsbeek nog eens goed voor de foto gaan zitten en ze vertelde mij het volgende.
Ze heeft hier zelf ook in mee gespeeld en is de tweede dame met de poffer gezien van af de linker kant (toen Grada de Jong) Het stuk kreeg de naam Bonjour,dit omdat het de lijfspreuk was van Pastoor v/d Linden. Hij kwam en ging altijd met de woorden bonjour. Het is geschreven door Meester Kusters (onderwijzer) [NOOT VAN DE REDACTIE: eigenlijk heette hij niet Kusters, maar Kuster. Zie de reactie van Hans Kuster van 12 maart 2015] Lus van Erp,(onderwijzeres) Kapelaan van Lieshout en Riet Sonnemans, vandaar ook de afkorting K.E.L.S.
Een paar regels uit het stuk waren. Met bonjour werd hij geboren, met bonjour werd hij pastoor, met bonjour op zijne lippen zal hij eens de hemel binnen wippen.
Deze personen staan op de foto.
In de kinderwagen Jan Romeinders, achter de kinderwagen Sjef v. Herwaarden (Sjef de Smid)Eerste rij zittend van linksaf gezien 1.? 2. Lena v. Amstel 3.? 4. Betje Elbersen 5.? 6. Nellie Ruys 7.? 8. Henk Tibosch ...Meisje met accordeon ? de jongen ernaast Jan Luyten.
Weer vanaf de linkerkant zittend boven de kinderen. 1.? 2. Doortje v.Geffen 3. Piet Meijs 4. Arnold Platenburg 5. Meester Kuster[s] 6.Kapelaan v. Lieshout 7. Luus v. Erp 8. Chef Jacops 9. Helm Platenburg! 10.Martien v. Grinsven 11. Nico Pompen 12. Broos v. Erp 13. Harrie Vendelmans .
Weer naar de linkerkant. De drie bruidjes ??? Dame 1 met poffer Greta Weerden 2. Grada de Jong 3. Sensa de Bekker 4.Annie v. Heck 5. Jaan Lansdaal 6. Mieke v/d Velden 7. Bertha v. Doorn 8. Marietje Ruys.dat waren ze met poffer 9.Betje v. Amstel 10. Riek Ruys 11.Nellie Jacops 12. Lena v. Amstel 13. Marie krüger 13. Marie v. Sonsbeek Beth Romeynders Bruidje 1. An de Veer 2. Dineke Wouw 3. Riek de Poot.
Bovenste rij: 1.Johan Jacops 2.? 3. Gon Schouten 4. Nellie de Vree 5. Theo v. Doorn 6.Hanna Bayens 7. Wim v. Doorn 8. Platenburg 9. Bart Balvers 10. ? 11 Arnold Schouten 12. Nico Jakops 13. Harrie v. Heck 14. Piet v. Wouw 15. Gerard v. Zoest 16. Mieke v/d Horst 17. Dina v. Sonsbeek 18.Lena Jakops 19. Mien Jakops 20. Doortje v/d .Velden.
Dit is het wat Moeder nog allemaal herkent en weet, toch best de moeite waard dacht ik zo.

Vriendelijke groet.

Gerda Willemse

Michèl Vendelmans zei op 19 februari 2010 om 16:43 uur

Mijn vader, Toon Vendelmans, heeft deze foto ook bekeken en kan als aanvulling alleen zijn eigen positie vertellen. Hij staat in de bovenste rij op de 10de positie. De andere onbekenden kan hij helaas ook niet benoemen.

Met vriendelijk groet,

Michèl Vendelmans

Gert-Jan Jacobs zei op 20 januari 2015 om 21:44 uur

Ik ben Gert-Jan Jacobs, zoon van Sjef Jacobs, die zittend achter de kinderen op nr. 8 is gezet door Grada van Sonsbeek in het bericht hierboven. Ik herken veel van de namen die zijn genoemd uit de verhalen van vroeger bij ons thuis! Deze grote foto hing jaren in een gang bij ons thuis in Arnhem. Leuk om terug te zien!!!

Hans Kuster zei op 12 maart 2015 om 19:15 uur

Even een kleine correctie door Hans Kuster, zoon van meester Kuster.
Meester Kusters heette Meester Kuster. Zonder een s. Een vaak voorkomende vergissing want in de spraak was het altijd mester Kusters.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 13 maart 2015 om 09:31 uur

Waarvan nota! Dit zal in de omschrijving worden aangepast.

Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 16 maart 2015 om 10:46 uur

Beste Hans,
Om zowel de naam van uw vader als het Lithse spraakgebruik recht te doen heb ik het gelaten bij het plaatsen van een redactionele noot in de reactie van Gerda Willemse. Hopelijk ontstaat er zo voldoende duidelijkheid.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: