i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxmeer
Jaar: 1953
Tags:

Toon Moors, koetsier bij Van Gend & Loos

vertelde op 26 januari 2018 om 17:45 uur

Plichtsgetrouw reed Toon Moors elke morgen van zijn huis "de Spieker" naar het stationsemplacement van Boxmeer om daar de pakketten uit de goederenloods op zijn wagen te laden en die vervolgens bij de fabrieken en winkels in Boxmeer te bezorgen.

Toen ik nog een kleine jongen was, woonden we boven onze meubelzaak De Best-Noy aan de Steenstraat 74. Begin jaren ‘50 was er nog weinig verkeer en dus ook weinig lawaai en daardoor hoorde ik de hoeven van het paard van Toon Moors duidelijk aankomen. Toon wist blijkbaar dat ik naar hem uitkeek, want vriendelijk als hij was, zwaaide hij altijd even naar me.

Als hij zijn paard en wagen met zeil dan bij ons tegenover "parkeerde" om de pakketten bij de Amsterdamsche Bank, Bergmann, de Best-Noy, Jansen den Drêjer, Horleman en Schoth te bezorgen, hoopte ik altijd dat de grote Belgische knol zijn urineblaas de vrije loop zou geven.

Foto: Boxmeer, Toon Moors in de Steenstraat, 1955. Fotograaf: J. Waarma. Bron: BHIC, fotonummer BOX0002

Er onstond dan in de goot vanzelf een geelkleurig beekje, voorzien van een dikke, witte schuimlaag. Dit geheel gleed dan langzaam voor het Kantongerecht langs, de wat lager gelegen Veerstraat in. Voor mij als kleuter, die zelf amper een bekertje vol kon plassen, was dat destijds een zeer indrukwekkend gebeuren, dat begrijpt U!

Toon stamde uit een echte koetsiersfamilie. Zijn vader was net als zijn grootvader, koetsier geweest bij de familie Van Sasse van Ysselt. Bovendien was zijn schoonvader koetsier bij burgemeester Hengst. Toon was een van de laatste bezorgers van Van Gend & Loos in Nederland die nog met paard en wagen kwam. Tot 1957 was hij een vertrouwd beeld in Boxmeer, maar ook hij moest uiteindelijk overstappen op een bestelbus.

Dat vond hij maar niets; met zijn trouwe viervoeter Bobby kon hij praten,  die bus was maar een akelig, levenloos ding.

Toon was een buitengewoon vriendelijke en hardwerkende man. Als groeter (stadsgids) in ons mooie Boxmeer heb ik altijd een foto van hem en zijn wagen in mijn map, en vertel de mensen over deze legendarische Boxmerenaar.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 februari 2018 om 12:30 uur

Wat een mooi verhaal over deze Toon, die zo dapper vasthield aan zijn paard en wagen.
En ook leuk Henk, dat je bij je rondleidingen nog steeds over deze vriendelijke en hardwerkende man verhalen kunt vertellen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 18 februari 2004 om 11:48 uur

De Rat

vertelde op 24 april 2017 om 10:11 uur

Met paard en wagen door Uden

vertelde op 25 augustus 2017 om 12:30 uur

Voerman Wanroij boos op getuige