skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Toontje doet goede zaken

We gaan even terug in de tijd toen Toontje Maas nog actief handelde in groenten, fruit en vis. Hij was getrouwd met een halfzus van onze vader, tante Nel. Met de kermis in Boerdonk stond Toontje er met een viskraam. Plotseling brak er ruzie uit, Toontje pakte een stokvis en sloeg er flink op los.

Foto: Café Van Dinter. Collectie Heemkundekring Bakel en Milheeze, nr. 02438 Een andere keer stond hij met groente en fruit in Bakel. In die tijd had Bakel nog geen eigen huisarts, eens per week hield Dokter Wiegersma uit Deurne zitdag in de zaal van café Van Thiel. De Wieger, zoals hij werd genoemd, passeerde Toontje met zijn handel. “Zo man, loopt de verkoop goed?” was zijn vraag. “Nee,” zei Toontje, “die boeren kenner geen appelsienen.”

Een half uur later arriveerde een vrouw vanaf het spreekuur. Ze ging regelrecht naar Toontje en kocht een kilo appelsienen. Even later arriveerde de tweede klant voor appelsienen en dat herhaalde zich de hele voormiddag. Thuisgekomen zei Toontje tegen zijn vrouw: “ik heb een goede dag gehad, alle appelsienen verkocht!”

Foto: Café Van Dinter. Collectie Heemkundekring Bakel en Milheeze, nr. 02647 Met de Bakelse kermis stond Toontje met zijn viskraam bij café Van Dinter. De kermis werd zoals gebruikelijk druk bezocht, de café‘s zaten vol en het bier vloeide rijkelijk. De straat was vol wandelende kermisgasten. Nu was er een ongeschreven gebruik: na veel bier hoort een knokpartij. Twee jongemannen kregen het met elkaar aan de stok en er werd flink geslagen.

De ene kerel sloeg de ander zo hard, dat hij in de kraam van Toontje terecht kwam. Al de vis lag op de grond. Toontje pakte de vechtersbaas bij zijn kleding en zei: “gij betaalt al mijn haring!” De man was zo geschrokken van dat giftige mannetje dat hij zijn portemonnee pakte en betaalde. Al het publiek keek toe.Toontje zette zijn kraam weer overeind, geholpen door een paar mensen. De paling, bokking en makreel werd weer op zijn plaats gelegd.

Kermis in Bakel, op het terras van Café Van Dinter, HKK Bakel en Milheeze, nr. B-000077Nou was Van Dinter een eenvoudig kroegje, waar toiletten ontbraken. De mannen pisten tegen de muur en dat dreef vanzelf weg. De ingelegde haring dreef in de pis, maar Toontje raapte die op en deed ze in een emmer, ging bij Van Dinter binnen, spoelde de haring onder de pomp af, kocht een liter azijn en de handel kon weer beginnen. Dankzij de vechtersbaas was de haring twee keer betaald.

Thuis aangekomen heeft Toontje zijn verhaal wel twee keer aan zijn vrouw verteld: wat een goeie dag was het geweest op de Bakelse kermis!

Toontje Maas, een man die bij het dorpsmeubilair hoorde. Zulke mensen waren niet weg te denken. Toon de Klant of Jan de Sant; Ouwe Bulling en Janus den Tulling; Frans de Strik en Nel Mik; Doruske Schok en Dries den Bok; Bertje de Ruiter en de geplakkerde Gruiter: wat zou Gemert zijn zonder zulke markante mensen? In Gimmert woont skaw mar goei volk.

 

Foto: Tijdens de Bakelse kermis op het terras voor café Van Dinter. Collectie Heemkundekring Bakel en Milheeze, B-000077

Reacties (4)

Louis Bouwman zei op 21 juni 2017 om 11:55
Het verhaal van Toontje en de vis maakt o.a. dit duidelijk: Toontje was geen zeikerd.
Theo A zei op 21 juni 2017 om 15:59
u bekend zijn wie de personen zijn op de geplaatste foto? Ik meen er twee van te herkennen.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 november 2023 om 18:44
@Theo A , Je mag wat je denkt wie het zijn best wel doorgeven. Misschien opent dat voor een andere lezer een handvat , bevestiging of herkenning.
Helena zei op 14 november 2023 om 20:23
@Gerard, - reactie van Theo zal niet meer komen. Theo A. is begin 2020 overleden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen