i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Cromvoirt
Tags:

Toppunt van geluk: Pinksterbloem zijn

vertelde op 16 mei 2012 om 15:46 uur

Tradities en gebruiken zorgden voor een vaste jaarlijkse regelmaat in ieder dorp. Cromvoirt kent wel een heel bijzondere; die van de Pinksterbloem. "Het toppunt van geluk", zegt Corry Vissers-Verhoeven met een zucht.

Als je gekozen werd "Pinksterbloem" te zijn, ervoer je drie keer dat gelukzalige gevoel. De eerste keer als je te horen kreeg dat jij volgend jaar de nieuwe Pinksterbloem zou zijn, de tweede keer als je het echt was en de derde keer als je het jaar daarop Judasje mocht zijn.

Hoe werkte het? Ieder jaar op eerste pinksterdag gingen meisjes van de lagere school na de mis al zingend het dorp rond. Dat gebeurde in een grote kring met in het midden het meisje dat Pinksterbloem was.

Bij ieder huis werd geld opgehaald door de Judas (de voormalig Pinksterbloem) in een eierdopje, omwikkeld met zilverpapier. Er werd een speciaal lied gezongen en zo trok de stoet het dorp door.

Corrie Vissers en Corry Witlox waren allebei ooit Pinksterbloem. "Dat was geweldig; jíj was het middelpunt. Er werd door volwassenen overlegd wie het mocht worden. Er waren praktische redenen; zo moest er op de boerderij ruimte zijn voor een feestje. En altijd mocht er maar één kind in het gezin "het" worden dus als je oudere zus het was geweest, dan had je pech. Of als je van de lagere school afkwam, dan was je kans ook verkeken", vertellen beide dames.

Het was beslist niet alleen voor gegoeden, alhoewel dat feestje wel moest kunnen worden gegeven. Met een melkbus vol ranja en een melkbus voor chocomel. Een prachtfeest, daar zijn de beide Corry’s over eens. Maar ook de vermoeidheid staat hen nog helder voor de geest. "In zo’n kring alle huizen af, ook naar de ver afgelegen boerderijen, dat was een flinke afstand.

En dan afsluitend nog een feest. Zeker voor de kleinere kinderen was het echt afzien." De jongens hadden een eigen variant op Pinksterbloem: het eieren halen.

Was jij ook ooit Pinksterbloem? Of ben je het juist nooit geworden? Wat zijn jouw herinneringen aan deze traditie? Schrijf het op en vul dit geschiedenisverhaal verder aan!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 24 november 2009 om 11:40 uur

Paaseieren halen

vertelde op 16 mei 2012 om 14:48 uur

Eieren ophalen en... knokken

vertelde op 18 september 2012 om 15:11 uur

Palmpasen