i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Haaren
Tags:

Torenuurwerk

vertelde op 21 maart 2009 om 14:20 uur

Nu pas weet 'Een Ons Brabant' hoe het Brabants Kwartierke is ontstaan. In de Oude Toren van Haaren zit een zeer oud uurwerk. Het dateert uit de tijd dat een uurwerk alleen een urenwijzer had en nog geen minutenwijzer. Minuten aangeven was niet noodzakelijk. Men had nog niet zo’n haast.

Het maakte ook niet uit of je een kwartier eerder of later kwam. Ziedaar, het Brabants Kwartierke, volgens Een Ons Brabant een belangrijk stukje immaterieel erfgoed.

Het Haarense uurwerk is zeer oud. Het dateert van vóór 1656, het jaar waarin Christiaan Huijgens voor de eerste keer een slinger heeft toegepast. Dankzij een initiatief in de jaren zeventig van betrokken inwoners van Haaren, geeft dit uurwerk met die ene wijzer nog steeds de tijd aan in Haaren.

Nu is het uurwerk hard toe aan een opknapbeurt. Kosten: 20.000 euro. De gemeente Haaren geeft niet thuis, terwijl uurwerken van vóór 1656 zeer zeldzaam zijn. Het uurwerk kan de tijd slaan sinds ook op initiatief van inwoners drie luidklokken zijn teruggebracht. De oorspronkelijke klokken zijn door de Duitsers geroofd.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 12 maart 2008

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Wim de Groot zei op 5 december 2008 om 13:29 uur

Paul,
Ik zou graag een picture van het uurwerk willen zien. Afgelopen maanden heb ik een vergelijkbaar oud uurwerk opgeknapt en dat kon ik uitvoeren voor een fractie van de kosten die er voor gevraagd werd. Stuur me een mailtje en ik reply met een paar plaatjes van mijn resultaat.
Vriendelijke Groeten,

L.R.J.M.van de Ven zei op 19 oktober 2009 om 23:32 uur

Eerst een reactie op het verhaal in het B.D. van 12 maart 2008.Het is niet juist dat de gemeente "niet thuis" heeft gegeven. De gemeente heeft aan onze stichting toegezegd om 50% bij te dragen in de kosten van een "noodvoorziening". Dit is 3544,00 euro. Verder waren er bijdragen van de Mensink Stichting, de Stichting Jacques de Leeuw,het Prins Bernhard Cultuurfonds, M.v.d Oever&Zonen, Kluitmans BV en de Rabobank. Samen voldoende om de restauratie te laten uitvoeren.
De nu volgende informatie is tevens een antwoord op Wim de Groot die de restauratiekosten veel te hoog vindt.
Behalve het herstellen is het uurwerk ook voorzien van een computergestuurd systeem voor het optrekken van de gewichten. Daarvoor zijn heel speciale motoren gemonteerd.Verder is een slingervanger aangebracht die elk uur het uurwerk corrigeert, zodat dat steeds op tijd blijft. De motor van de Angelusklok is gereviseerd en tenslotte hebben de wijzerplaat en wijzer een verduurzamende behandeling gehad en zijn voorzien van bladgoud.
De drie klokken in de toren zijn door onze Stichting in 1978 gekocht in Utrecht waar de Monicakerk werd afgebroken.(zie ook <a href="http://members.home.nl/oudetoren" target="_blank">onze website</a>).
Secretaris Stichting behoud Uurwerk en Klokken in de Oude Toren.

Marilou Nillesen bhic zei op 20 oktober 2009 om 11:35 uur

Beste meneer Van de Ven,
Dank voor uw aanvullingen. Zo zie je maar weer dat er altijd meer kanten aan een verhaal zitten...
Ik maak uit uw verhaal op dat Haaren inmiddels weer helemaal bij de tijd is?

Catrien Snellen zei op 22 september 2017 om 22:29 uur

Oorspronkelijk stond de klok aan de straatzijde op de toren, bij de laatste renovatie is de klok zo geplaatst dat je hem ziet als je van het dorp af richting de toren kijkt

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 september 2017 om 19:38 uur

Zodat je bij binnenkomst in het dorp meteen weet hoe laat het is. Goed bedacht Catrien!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 16 september 2009 om 12:15 uur

Toren met geschiedenis

vertelde op 26 oktober 2009 om 12:38 uur

Oude Toren

vertelde op 14 april 2014 om 09:27 uur

Klokken met Romeinse eieren