i

Tot ridder geslagen in Langenboom

vertelde op 17 juli 2019 om 16:51 uur

Zóveel lintjes krijgen dat je het maximale aantal toegestane onderscheidingen overschrijdt, het lukt luitenant-generaal Miles Dempsey. Dempsey heeft tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog zoveel moedige en heldhaftige acties ondernomen dat hij werkelijk overladen wordt met decoraties. En dan slaat koning George hem in 1944 ook nog eens tot ridder. Nergens anders dan in Langenboom. Pieter van Gulik dook in deze bijzondere geschiedenis.

Dat je tot ridder wordt geslagen; dat is geen dagelijkse kost. Sterker nog, degene die vóór Dempsey deze ridderslag kreeg, vocht tijdens de slag van Agincourt - en die vond plaats in 1415. Het is tekenend voor de statuur van de bevelhebber uit New Brighton (1896-1969) die zich telkens opnieuw bewijst als succesvolle aanvoerder. Na eerdere zegevierende operaties wordt hij op 47-jarige leeftijd benoemd tot bevelhebber van de Britse 2nd Army.

Zijn opdracht: stoot na de verovering van de stranden door naar Caen en vandaaruit naar België. Het duurt allemaal langer dan gepland, maar Dempsey bevrijdt met z’n manschappen Antwerpen en Brussel, en vervolgens een deel van Noord-Brabant. Onder de codenaam Garden is zijn missie om noordelijk op te rukken, en zo een bruggenhoofd over de Rijn te bewerkstelligen. Hij zou hierbij steun krijgen van een grote luchtlandingsoperatie, met de codenaam Market.

Zwaard op de schouders

Wat nou als de geallieerden hadden geluisterd naar de twijfel van de ervaren luitenant-generaal? Want deze tactische bevelhebber zette zijn vraagtekens bij het slagen van operatie Market Garden, omdat er teveel onduidelijk zou zijn. Het loopt anders, Market Garden gaat verder en mislukt grotendeels. Dempsey vestigt zich op 17 september in Langenboom.

In de buurt van Nijmegen, een mooie plek voor zijn hoofdkwartier en tentenkamp. Zelf neemt hij zijn intrek in een boerderij aan de Kloosterlaan, en op 13 oktober komt er hoog bezoek: de Britse koning George VI bezoekt de troepen, en ten overstaan van deze manschappen benoemt hij Dempsey tot Knight Commander van de Most Honourable Order of Bath. Met alle versierselen die daarbij komen kijken: een ridderkruis op een kussen, een knielende generaal en de koning die zacht met het zwaard op beide schouders tikt.

Pieter van Gulik dook in deze bijzondere gebeurtenissen in en om Langenboom rond Dempsey en schreef hierover een artikel in het blad Decorare. Het blad is in te zien op de studiezaal in Den Bosch.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 7 augustus 2009 om 10:43 uur

Koningssporen in de Kloosterlaan

vertelde op 8 augustus 2009 om 16:04 uur

Langenboom, een hechte gemeenschap