i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Helvoirt
Tags:

Trefpunt van mensen en meningen

vertelde op 11 juli 2019 om 15:51 uur

Grote vellen papier aan de muur, kladblokken in de hand en koffie op tafel. De kalender geeft 2 februari 1970 aan, en we zitten in vergadering, ergens in de Guldenberg in Helvoirt. Een goede plek, want aangeduid als 'trefpunt van mensen en meningen'.

Foto

De jaren zestig zijn nog maar net voorbij, de sporen van idealisme en overleg zijn nog vers. Dus wordt er vergaderd, als toppunt van democratie. Vergaderen in werkverband dateert van na de Tweede Wereldoorlog. Voor die jaren veertig vergaderen directie en aandeelhouders wel, maar hebben werknemers geen inspraak. Na de oorlog komt hier voorgoed verandering in.

Guldenberg is een ideale plek voor overleg. Ontworpen door de Vughtse architecten Mens en Pruyn in 1965, die een inspirerende omgeving creëren op basis van vier uitgangspunten: de kracht van natuur, stilte, rust en inspiratie. In 1966 nemen de jezuïeten het gebouw in gebruik, het ‘trefpunt van mensen en meningen’ zoals dan wordt omschreven. Eind jaren zeventig vertrekken de jezuïeten en vanaf dat moment dient Guldenberg verschillende doeleinden. De jaren tachtig brengen de accommodatie in Helvoirt een grondige opfrisbeurt, om zo aan de eisen van de tijd te dienen als conferentiehotel.

Florijn

En de naam? Guldenberg is van oudsher een moerassig en drassig gebied aan de zuidkant van de Loonse en Drunense Duinen, met midden in het gebied een stevige heuvel. Om daar met je kar overheen te kunnen komen, heb je hulp nodig van een boer. Die wil dat wel doen, als je een florijn betaalt. De florijn wordt een gulden, en de plek is voor altijd voorzien van een naam.

Wat is jouw herinnering bij het zien van deze foto? Vertel het ons!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 26 april 2016 om 11:06 uur

Mgr. Bekkers maakt het verschil in de jaren zestig

vertelde op 17 mei 2018 om 10:24 uur

Koudwatervrees blijkt in jaren zestig heel terecht in De Smelen